Op donderdag 24 oktober organiseert ORBIT een denk- en netwerkdag voor beroepskrachten, vrijwilligers en geïnteresseerden.
Samen met jou en gastsprekers gaan we in verschillende ateliers aan de slag rond actuele kwesties over racisme, levensbeschouwing en interculturele diversiteit, de regeerakkoorden en toekomstoriëntatie van mensen zonder wettig verblijf.
Dit laatste onderwerp komt aan bod in vier ateliers en betekent meteen ook het informele startschot van de nieuwe ORBIT-campagne: “Mensen zonder papieren. Van de straat naar een toekomst” #straatnaartoekomst.
Iedereen is welkom.
TIMING
15u onthaal met koffie en cake
15u30-17u30 namiddagateliers (4 parallelle sessies)
17u30-18u15 diner
18u15-20u15 avondateliers (4 parallelle sessies)
20u15 slam poetry met Ihssane M’Rabet Fahsi
PRAKTISCH
datum donderdag 24 oktober 2019
uur van 15u tot 20u30
locatie BRONKS, Varkensmarkt 15, 1000 Brussel
prijs deelname €5, maaltijd €8
inschrijven AFGESLOTEN – dank voor je begrip
updates via de nieuwsbrief, website en facebook
DE NAMIDDAGATELIERS
Atelier 1 | Ik ben interlevensbeschouwelijk competent! Hoezo?
Een atelier met gasten uit de onderwijswereld en hun ervaring met het concept ‘interlevensbeschouwelijke competenties’. Jij hoort en bevraagt mee hoe dit voor leerlingen en het onderwijs een revolutie in het omgaan met religie en levensbeschouwing werd.
Met Ludwig Getteman (RKG inspectie), Ahmed AZZOUZ (vak islam inspectie), Annemiet Geldof ( KdG Docent Godsdienstonderwijs), Katrien De Decker en Jasmin Callaert (Odisee Hogeschool, onderzoeksters Diversidate Junior) en Saar Monden (Studio Globo – Brussel Beleven).
Atelier 2 | Racisme aanpakken: prioriteit voor de slachtoffers! (*)
Met Birsen Taspinar (klinisch psychologe, psychotherapeute) als begeleidster.
Omgaan met racisme: het is niet evident, zeker als je zelf slachtoffer bent. Want racisme heeft verdomd veel impact, zelfs los van de ongelijke kansen die het veroorzaakt. Birsen Taspinar besteedt in haar praktijk veel aandacht aan traumaverwerking na racisme-ervaringen. In dit ORBIT atelier gaat ze – samen met andere gasten – aan de slag met de impact van racisme op slachtoffers. Ze vertelt wat je als slachtoffer kunt doen om die impact zo klein mogelijk te houden. In een safe space gidst ze je door verschillende oefeningen die helpen om racisme geleidelijk aan te verwerken.
(*) Dit atelier is alleen toegankelijk voor mensen met een migratieachtergrond die racisme meemaken. Daardoor kun je in alle veiligheid en ongeremdheid praten over racisme-ervaringen, met andere slachtoffers die weten hoe het voelt om racistisch behandeld te worden. De ervaring leert dat dit in een gemengde groep niet evident is. Alvast bedankt voor je begrip.
Atelier 3 | De impact van toekomstoriëntatie van mensen zonder papieren: sociale werkers getuigen.
Het is niet eenvoudig (en niet iedereen gegeven) om een goed begeleidingsgesprek te voeren met iemand die een bevel kreeg om het grondgebied te verlaten. Wij zijn de ervaringen van sociale werkers? Wat is bespreekbaar? Wat lijkt onbespreekbaar? Welke rol speelt ‘vertrouwen’ tussen de gesprekspartners? Wat is een goed resultaat?
Met Lucie Biuma Bakina (Coördinator sociale dienst – Caritas International), Ellen De Leener (Samenlevingsopbouw Brussel/project Meeting), Benedicte Moussa (ACM Adviescentrum Migratie – CAW Antwerpen), Alexia Byiza (coördinatrice van het PSC-CSP Brussel) en Ilse Uyttenhove (hulpverlener/ medewerker Vluchtelingenonthaal CAW Oost-Brabant). Moderator: Didier Vanderslycke (ORBIT vzw).
Atelier 4 | Toekomstoriëntatie + opvang: naar een gesubsidieerd BBB+ netwerk in onze centrumsteden.
Met Rian Ederveen (Stichting LOS – Nederland), Katrien Van Gelder (coördinator thema vrijwillige terugkeer/mensen zonder wettig verblijf Stad Gent), Lucia Fetzer (CAW-Antwerpen/ Adviescentrum Migratie (ACM)) en Jan Braat (Sr. beleidsadviseur gemeente Utrecht (Nl)). Moderator: Hilde Geraets (ORBIT vzw).
DE AVONDATELIERS
Atelier 5 | Interculturele diversiteit: betere resultaten in een lerend netwerk.
Je hebt vragen over intercultureel organisatiebeleid? Je zoekt wegen om je vrijwilligers- en personeel te interculturaliseren? Hoe speelt de uitstraling en de communicatie van je organisatie daarbij een rol? Van wie kan je iets leren?
Met Geertje De Ceuleneer (VRT), Sihame El Kaouakibi (Let’s go Urban), Selma Franssen (freelance journalist, Charlie Magazine), Paco Sanogo (SOCIUS vzw) en Khadija Zamouri (gemeente Molenbeek). Moderator: Fatia Bali (ORBIT vzw).
Atelier 6 | Is #iedereenaanboord: land(d)en de aanbevelingen rond migratie, integratie, participatie, racisme, wonen,…. in de regeerakkoorden?
Er zijn enkele regeerakkoorden rond, andere in de maak en één nog wat verder in het verschiet. Het is mogelijk om nu al te peilen of #iedereenaanboord is of geraakt. Het is zeker nodig om het signaal te versterken dat overleg met middenveld en burgerinitiatieven absoluut nodig is voor een samenhangend migratie-, integratie- en participatiebeleid.
Met Landry Mawungu (Minderhedenforum), Marijke Decuypere (ATD Vierde Wereld), Mohamed El Majjoudi (Coalitie Interfederaal Actieplan Racisme) en Eric Somers (Agentschap Integratie en Inburgering – Dienst vreemdelingenrecht en internationaal familierecht). Moderator: Didier Vanderslycke (ORBIT vzw).
Atelier 7 | Toekomstoriëntatie + opvang: Europese & Noord – Zuid perspectieven.
Altijd goed om eens over het muurtje te kijken als het gaat over basisrechten van mensen zonder papieren. Met de gasten en de deelnemers brengen we alternatieven voor detentie ter sprake, kijken we naar de band tussen migratie en ontwikkeling in het kader van ‘de vrijwillige terugkeer’, de effecten van terugkeerders op het thuisfront,….
Met Laetitia Van der Vennet (PICUM.org), Joost De Potter (Vluchtelingenwerk Vlaanderen), Flor Didden (11.11.11.) en Anne Dussart (Caritas International). Moderator: Gie Goris (MO*).
Atelier 8 | Afstuderen als oriëntatiewerker: welke competenties zijn onmisbaar?
Stel dat we aan een hogeschool vragen een opleidingsaanbod samen te stellen voor een oriëntatiewerker voor mensen zonder wettig verblijf: wat moet dan in het curriculum? welke kennis, vaardigheid en houdingen zijn vereist? We stellen met ervaren vrijwilligers en beroepskrachten een pakket samen.
Met Jef De Visscher (SOCK vzw-Brugge), Maria Arredondo (Atlas Integratie Inburgering-Antwerpen), Chris Bens (Hand in Hand – Gent), Izre Kuiper (Teamleider Maatschappelijke Ondersteuning INLIA – Groningen (NL)) en Stefan Eivari (cultuursensitieve medewerker CAW Oost-Brabant). Moderator: Geert Matthys (Sociaal Werk – Arteveldehogeschool – Gent)
We sluiten de ORBIT Ateliers 2019 af met Ihssane M’Rabet Fahsi en haar speech/slampoetry/life questioning ‘But no, where are you really from?’ rond het thema identiteit.