
Hindoes, jains en sikhs vieren elke herfst, en dit jaar op 14 november, een bijzonder feest: Diwali. Diwali of Deepavali is afkomstig van het Sanskriet en betekent letterlijk ‘een rij lichtjes’. Het is een warm en vrolijk familiefeest dat de overwinning van licht op donker, van het goede over het kwade symboliseert.
Ter voorbereiding van het feest poetsen Indiërs het hele huis en plaatsen ze overal in huis olielampjes of aardewerken potjes met olie en een brandende wiek. Die potjes heten ‘diya’s’. Dit lichtjesfeest wordt gevierd door al deze gemeenschappen uit het Indisch subcontinent, al heeft het binnen elke traditie of gemeenschap een andere betekenis.
Zo herdenkt het hindoeïsme meerdere gebeurtenissen: de terugkeer van de verbannen heer Rama na zijn overwinning op de demon-koning Ravana, een zege van het goede over het kwade. De lampjes die de hele nacht branden verwelkomen ook de godin van overvloed Lakshmi. Veel Indische handelaars starten daarom in deze periode hun nieuwe boekjaar.
De jaingemeenschap herdenkt op deze dag dat de heer Mahavir verlichting of Nirvana bereikte. Er volgen recitaties en meditaties.
Het sikhisme herdenkt de vrijlating van de goeroe Hargobind in 1619 uit de gevangenis Gwalior. Sikhs verlichten de gouden tempel van Amritsar, het belangrijkste sikh-heiligdom, met vele lampjes ter ere van Diwali.
Stuur jij ook een kaartje?
Je kan je wensen digitaal delen of kaarten bestellen via onze webshop.
Weetje: op ons Diwali-kaartje vind je wensen in maar liefst zes talen: Nederlands, Engels, Frans, maar ook Hindi, Nepali en Punjabi.