Interlevensbeschouwelijke en interreligieuze werkers in Vlaanderen stellen hun werking graag voor. Het is immers eigen aan onze tijd ‘dat God (of levensbeschouwing) terug is’. Sinds voorjaar 2016 komen op regelmatige basis de interreligieuze en interlevensbeschouwelijke werkers uit Vlaanderen samen. Zij wisselen dan uit over hun concrete activiteiten en bevragen de mogelijkheden en uitdagingen van initiatieven van anderen. Er worden ook inhoudelijke leermomenten ingebouwd. Hier vind je een overzicht van sommige van deze initiatieven en ‘werkers’ en kan je proeven van wat ze allemaal ondernemen.
- Bahá’í gemeenschap België
Getuigenis binnengebracht door Guido Cooreman
Ik ben afgevaardigde van de Bahá’í-gemeenschap in de nationale Raad voor Religieuze Leiders. Daar blijkt dat ‘samen werken’ zeer moeilijk is. We waarderen elkaar als vrienden, maar de standpunten over een aantal kwesties liggen veel te ver uiteen om direct een gezamenlijke stelling te verdedigen. Ook de deelname van de verschillende religies in België is niet altijd gegarandeerd. De katholieken zijn altijd op post, samen met de protestanten, de orthodoxen, de islam, de bahá’ís en gewoonlijk ook de boeddhisten, maar de anderen zijn niet altijd aanwezig. Ook daardoor wordt het geheel verzwakt. In plaats van onmiddellijk te focussen op gezamenlijks standpunten zouden we er beter aan doen elkaar veel beter te leren kennen, maar dat vraagt misschien een andere organisatie dan de Raad voor Religieuze Leiders.
Contact:
- Email: nsabelgium@bahai.be
- Telefoon: tel. +32-(0)2-648.53.60
- Website: www.bahai.be
- Parel – Platform van Antwerpse Religies En Levensbeschouwingen – Antwerpen
Omschrijving:
Het Platform van Antwerpse Religies En Levensbeschouwingen, of kortweg PAREL, is een samenwerking tussen mensen uit diverse levensbeschouwelijke gemeenschappen van het Antwerpse. Ze zetten samen in op ontmoeting en verbinding in de stad. De interlevensbeschouwelijke dialoog beschouwen we als een belangrijk instrument om wederzijds begrip en verbondenheid te versterken tussen individuen, groepen en gemeenschappen in Antwerpen.
PAREL organiseert verschillende projecten en activiteiten om de levensbeschouwelijke diversiteit in Antwerpen en omgeving onder de aandacht te brengen: van eten-bij-de-buren tot interlevensbeschouwelijke stadswandelingen en gespreksavonden.
PAREL wordt gefaciliteerd door ORBIT Antwerpen en wordt gesubsidieerd door Stad Antwerpen.
Contact:
- Fieke Heremans
fieke@orbitvzw.be
- Faculteit Theologie en Religiewetenschappen KU Leuven
Omschrijving:
669 studenten uit 79 landen. Opleidingen theologie en religiewetenschappen. Eenjarige master wereldreligies voor iedereen met een (dus eender welke) academische bachelor. In opleidingen en onderzoek veel aandacht voor interreligieuze dialoog (zie bvb. www.indiablog.be).
Contact:
- Bert Broeckaert
- Faculteit Theologie en Religiewetenschappen.
- Sint-Michielsstraat 4 – bus 3100
- B-3000 Leuven
- Bert.Broeckaert@kuleuven.be
- +32 16 32 37 99
- info.theologie@kuleuven.be
- +32 16 32 38 28
- Website: https://theo.kuleuven.be/
- FVG Faculty for Comparative Study of Religions and Humanism
Bist 164 – 2610 Wilrijk-Antwerpen
Telefoon: +32 3 8305158
Omschrijving:
De FVG is een onderwijsinstelling. Zij is een voortvloeisel van de stichting World Congress of Faiths Belgium vzw met hoofdzetel in het Verenigd Koninkrijk. Zie studiegids FVG (www.antwerpfvg & www.worldfaiths.org ).
Te dikwijls worden religies en levensbeschouwingen onderwezen door theologische of kerkelijke instituten die -uiteraard – via eigen traditie de andere levensbeschouwingen bekijken en overdragen. Anderzijds worden op zgn. neutrale faculteiten de levensbeschouwingen gedoceerd via de antropologische zienswijze en dikwijls daarom vrij ‘sec’.
De FVG vraagt dat de docenten niet alleen een academische graad bezitten maar dat ze ook begaan zijn met de materie die zij doceren. In andere woorden; persoonlijk behoren tot de te onderwijzen religie of levensbeschouwing.
In 1980 werd de FVG gesticht en door Koninklijk Besluit erkend. Aan de FVG worden thans de volgende vakken gedoceerd: Baha’i, Islam, Boeddhisme, Christendom, Hindoeïsme, Jainisme, Humanistiek, Sikhisme en Nieuwe Religieuze Bewegingen (NRB). Tevens ook de zgn. instrumentale disciplines; religieuze antropologie, sociologie van de religie, Afrikaanse filosofie, enz. Het lesrooster van de studie loopt over 4 jaar. Zij die afstudeerden zijn niet alleen op de hoogte van de diverse levensbeschouwingen, maar zijn enthousiast dat de diverse tradities hen ook hebben geleid tot begrip, en vooral verrijking van het eigen geloof. Soms resulterende in (het) geloof in het ongelooflijke. De interlevensbeschouwelijke dialoog werd en wordt dus een evidentie, en hoe jonger je eraan begint hoe beter!
Contact:
- Chris Vonck
- Tolbareel 60, 2930 Brasschaat
- Christiaan.Vonck@vub.ac.be
- 03.6515744 & 0495341485
- Grenzen Bewegen Leuven
Omschrijving:
Aanleiding:
De collega’s van Pater Damiaan uit Leuven (Paters Picpussen) wilden het Damiaanjaar van 2010 op een waardige manier afsluiten. Vandaar dat ze het initiatief namen om verschillende gelovigen en vrijzinnigen samen te brengen in een inter-levensbeschouwelijke viering. De viering kreeg de gepaste titel “Damiaan verlegt grenzen”. Damiaan doorbrak immers grenzen tussen mensen tussen godsdiensten, tussen gezonden en zieken, tussen rijk en arm. Heel wat groepen en mensen, wat hun levensbeschouwelijke overtuiging ook is, worden geïnspireerd door de inzet van deze veelzijdige man. Tijdens de viering van 8 mei 2010 verwoordden verschillende groepen in een krachtige getuigenis op welke manier Damiaan hen inspireerde. Het was een geslaagde viering. Door deze viering ontdekten de deelnemers dat ze heel wat waarden delen. Van daaruit ontstond het verlangen om ook na de viering te blijven samenkomen.
Hoe het verder groeide.
Na de viering van 8 mei kwamen de deelnemers samen met de bedoeling om opnieuw een gezamenlijke viering voor te bereiden rond de figuur en inspiratie van Damiaan. Door die samenkomsten groeide ook het idee om de oorspronkelijke groep te verruimen en op zoek te gaan naar mogelijke andere activiteiten. Door meerdere keren te vergaderen groeide de belangstelling voor elkaar, men ontdekte de rijkdom van elkaars verscheidenheid en de gemeenschappelijke waarden. Die eenheid, ondanks de verscheidenheid, wil de groep graag bevorderen.
Waar streven we naar
Een eenheid ontdekken in verscheidenheid is mooi. De deelnemers zouden graag zien dat die eenheid uiteindelijk ook leidt tot een concreet engagement: Vanuit openheid voor elkaars overtuiging, respect voor ieders eigenheid, streven naar verbondenheid , vertrouwen in de oprechtheid van iedereen, zoeken naar raakpunten in ieders overtuiging, luisterbereidheid zouden we actief kunnen bijdragen aan grensoverschrijdende solidariteit.
Hoe pakken we dit aan.
We kiezen uitdrukkelijk om dit samen te doen. Ons samen denken en doen vanuit de ervaring van vertrouwen in wat ons bindt, zien we als een meerwaarde. We willen ons positief opstellen naar de maatschappij, door te zoeken naar wat mensen bindt, hoe we elkaar kunnen vertrouwen, hoe we samen ons kunnen engageren. Het zoeken naar middelen om jongeren hierbij te betrekken is een prioriteit. Ook reeds bestaande initiatieven van andere inter-levensbeschouwelijke groepen kunnen ons inspireren.
Vanuit deze inspiratie en de ervaring van het samenwerken groeide ook de naam van de groep: ‘GrenzenbewegenLeuven’. Kijken en samen iets doen over de grenzen van onze eigen levensbeschouwing heen. Onder die naam werden we ook meer en meer bekend bij het stadsbestuur, de KULeuven en andere middens, die mensen met vragen naar ons doorsturen.
Deelnemers.
De volgende groepen en organisaties werken samen in “GrenzenbewegenLeuven”: Het Damiaancentrum, de Bahá’í – gemeenschap van Leuven, het Hindoeïsme, de Moslimgemeenschap, de Protestantse Kerk Leuven, de Vrijzinnige humanisten en “Huis van de Mens Leuven”, de Universitaire Parochie KULeuven, De Kerk van Jezus Christus van de Heiligen der Laatste Dagen (Mormonen), de Boeddhistische en de orthodoxe gemeenschap, Beweging.Net Leuven en sympathisanten..
Contact:
- Louis Hermans
- Sint-Antoniusberg 11
- louishermans.sscc@telenet.be
- 016/31.63.50
- www.grenzenbewegenleuven.be
- ORBIT Limburg en Interlevensbeschouwelijke werkgroep
Omschrijving:
- Werk mee aan interlevensbeschouwelijke werkgroep in Hasselt.
- project rond andere religies en Virga Jesse-feesten
- interreligieuze dagen voor scholen
- open gebedshuizendag
- Werk mee aan de organisatie van open gebedshuizendag. Initiatief van provincie Limburg. Realisatie in Limburgse gemeentes. In 2017: zondag 7 mei.
- Artikels in Samen, tijdschrift bisdom.
- Organisatie van interreligieuze contacten met bisschop. (1 x per jaar…)
Contact:
- Ward Ceyssens
- Tulpinstraat 75, 3500 Hasselt
- ceyssensward@hotmail.com
- 0478 514588
- ORBIT Vlaams-Brabant & Mechelen
Getuigenis Paul van Bets:
Poortmoment aan de Mechelse gevangenis
Woensdag 23 december 2015
Om 7u30, het was nog donker, sloegen we letterlijk onze tent op aan de Mechelse gevangenis. In de drukke ochtendspits waren er nogal wat mensen die ons toen de vraag stelden: ‘Een stakingspost, mijnheer?’ Neen, geen staking, wel ons eerste poortmoment of thuisfrontdag aan de Mechelse gevangenis. Een 15-tal vrijwilligers, jong en oud, die de familie op bezoek bij hun gedetineerde zoon, man/vriend of papa, een hart onder de riem kwamen steken. Te vaak zijn dat immers mensen die compleet over het hoofd worden gezien. Onzichtbaar ook, want wie durft openlijk te vertellen dat zoonlief, echtgenoot/ levenspartner of papa ‘in den bak’ zit?
Als symbolisch moment leek de periode rond Kerstmis ons het meest geschikt. Het werd uiteindelijk woensdag, 23 december. Een woensdag omdat dat dé bezoekdag bij uitstek is voor kinderen. En die konden of wilden we niet vergeten. Pas vrij laat kwamen we te weten dat in 2015 moslims de geboorte van de profeet Mohamed (Mawlid an-Nabi) op 21 december vierden. Ons poortmoment viel dus ongewild exact tussen beide religieuze feestdagen in: de geboortedag van de profeet Mohamed en de geboortedag van Jezus Christus. In de directe aanloop klopten we daarom aan bij de twee moskeeën in Mechelen met de vraag of zij het zagen zitten om dat poortmoment samen te doen. Op een antwoord moesten we niet lang wachten : een spontaan en enthousiast ja.
De dag zelf, werkten christenen, moslims of andersgelovigen, mensen van het beschermcomité van de Mechelse gevangenis en studenten van Thomas More, samen aan het klaarzetten van tafels, stoelen, drank en hapjes, … zodat alles klaar stond tegen 8u30: het eerste bezoekuur. Bezoekende familieleden kregen een flyer aangereikt met de uitnodiging om na het bezoek vrijblijvend nog even na te blijven voor een drankje en/of een korte babbel. Reeds een week tevoren lagen diezelfde flyers met ‘welkom’ in 6 verschillende tafels al in de bezoekersruimte van de gevangenis om zo ons initiatief aan te kondigen.
De reacties van de familieleden waren zeer positief. Je zag, voelde dat het hen echt deugd deed dat zij niet vergeten werden. Allemaal kregen ze, zonder onderscheid, een kaarsje met een bemoedigende spreuk op, of voor de kinderen, een klein speelgoedemmerje met knickknackjes. Toch waren er ook enkele pijnlijke momenten bij: een zus samen met haar jongere minderjarige broer, beiden speciaal uit Terneuzen overgekomen, mochten hun gedetineerde vader niet bezoeken omwille van hun te jeugdige leeftijd. Zij dropen stilletjes en verdrietig af. In de namiddag was een familie uit Brussel twee of drie minuten te laat omwille van het verkeer. Ook zij mochten niet meer binnen. Maar ondanks deze verdrietige voorvallen waar woorden weinig soelaas bieden, was het al bij al een zeer geslaagde dag met veel opgeluchte gezichten. Een echt WIJ-gebeuren.
- Contact:
- Paul Van Bets
- Stuivenbergbaan 129, 2800 Mechelen
- paul.van.bets@vlbm.be of vlaamsbrabant@orbitvzw.be 0474 523 948
- URI Europe
Omschrijving:
URI is een wereld netwerk van Interreligieuze organisaties en samenwerkingsverbanden. Wereldwijd gaat het om zo’n 822 organisaties in 96 landen. In Europa zijn zo’n 50 organisaties bij URI aangesloten. De zetel van de Europese ondersteuningsgroep is tevens in Brussel gevestigd.
URI is niet zozeer een organisatie die zelf lokale groepen creëert als wel een netwerk dat alle bestaande interreligieuze organisatie wil koppelen om zo de gebundelde kracht van het wereldwijde interreligieuze werk zichtbaar te maken, het te ondersteunen en uitwisseling van ideeën mogelijk te maken.
Contact:
- Jonas Slaats
- mail@jonasslaats.net
- 0498 16 77 40
- Of:
- Email: http://www.uri-europe.eu/contact.html
- + 49 228 23 04 76
- Website: http://www.uri-europe.eu/
- Yunus Publishing
Omschrijving:
Yunus Publishing zorgt voor inspirerende web- en printprojecten, vaak met een interreligieuze of interculturele insteek. Enkele Nederlandstalige uitgaven zijn ‘Vasten. De eenvoud van Gandhi en Jezus’ en ‘Fast Food Fatwa’s. Over islam, moderniteit en geweld’ (i.s.m. Davidsfonds). Enkele webprojecten waren o.a. halalmonk.com waarop Christelijke theoloog Jonas Slaats zijn gesprekken met invloedrijke geleerden, activisten en artiesten uit de islamitische wereld publiceerde en gandhigedachten.org, een site die geïnteresseerden toelaat om zich per nieuwsbrief of social media op een wekelijks citaat van Mahatma Gandhi te abonneren.
Contact:
- Jonas Slaats
- mail@jonasslaats.net
- 0498 16 77 40
Of:
- Email: mail@yunuspublishing.org
- Telefoon: 0498 16 77 40
- Website: www.yunuspublishing.org
- Verenigde Protestantse Kerk in België te Hasselt
Omschrijving:
Als kerkgemeenschap zijn wij aangesloten bij en staan via we via mij als dominee mee aan de basis de WIDL (werkgroep Interreligieuze en interlevensbeschouwelijke dialoog Limburg) en de Oecumenische Kring Limburg.
Ook doen we mee aan het interlevensbeschouwelijk netwerk van de stad Hasselt, dienst diversiteit.
Onlangs was ik 25 jaar dominee in Hasselt, en werd er een vriendenboekje uitgegeven, waarin veel verhalen en getuigenissen zijn opgenomen van interreligieuze en interlevensbeschouwelijke aard.
Dit boekje is nog beschikbaar.
Contact:
- Kerk
- VPKB Hasselt
- Kuringersteenweg 81
- 3500 Hasselt
Of:
- Lianne de Oude (dominee)
- Hasseltse Beverzakstraat 240
- 3500 Hasselt
- lianne.deoude@scarlet.be
- 011/ 82 33 80
- vzw Motief
Omschrijving:
“Sinds enkele maanden werk ik bij vzw Motief. Deze organisatie houdt zich hoofdzakelijk bezig met vormingswerk rond het thema levensbeschouwing en maatschappij. Eén van de vormen waarin deze thematiek wordt aangesneden is die van het leerhuis. In leerhuizen proberen we religieuze bronnen te interpreteren en te vertalen naar vandaag. Verder onderzoeken we wat we er van kunnen meenemen in ons concrete leven hier en nu.
Zelf heb ik mezelf altijd als atheïst beschouwd, maar dat neemt niet weg dat ik religies ook steeds zeer fascinerend en inspirerend heb gevonden. Toch is het niet altijd evident om met een open geest een Bijbel ter hand te nemen voor iemand die het christendom vooral kent via instituten (school, Kerk) en als puber zich afzette tegen alles wat katholiek was, omwille van de macht die eraan leek gekoppeld te zijn.
Momenteel volg ik één van onze leerhuizen zelf als deelnemer. De “klik” die ik graag wou maken om een Bijbeltekst anders te lezen dan op de enige manier die ik tot nu toe kende, heb ik ondertussen al helemaal gemaakt. Een contextuele, historische lezing werpt een heel ander zicht op verhalen waarvan ik vroeger de waarde veel minder inzag. Dat ik als atheïst eveneens een specifieke voorstelling heb van wat “God” is of kan zijn, is bovendien een inzicht dat mij veel beter toelaat om met gelovigen meer verbinding te maken, en te beseffen dat geloven op evenveel manieren kan en evenveel betekenissen kan hebben als er mensen zijn.
De groep mededeelnemers stond in dit proces cruciaal: in dit leerhuis zitten er mensen die zich christen noemen, moslima, gewoon gelovig of heel specifiek protestants. Er zijn ook twijfelaars bij en anderen die zich niet aan een geloof verbinden. Het feit dat we elkaar allemaal net ondersteunen bij het lezen van zo’n religieuze bron, en dat we elkaar kunnen inspireren en uitdagen bij de vertaling naar actuele maatschappelijke kwesties of het persoonlijke leven, creëert een warme verbondenheid. Iedereen staat open voor elkaars interpretatie of invalshoek en elke vraag is meer dan welkom, zolang ze maar uit nieuwsgierigheid vertrekt.
Hoe langer hoe meer vind ik dat het ook voor atheïsten belangrijk is om zich te verdiepen in de zoektocht van mensen die zich wel aan een religie verbinden. Want uiteindelijk stellen we allemaal dezelfde vragen, en het is vooral de confrontatie met hen die ze vanuit een ander kader stellen die ons dichter bij antwoorden kan brengen.”
Contact:
- Sander Herremans
- Boomsesteenweg 269
- 2020 Antwerpen
- sander.herremans@motief.org
- 03/216 94 83
Of:
- Interlevensbeschouwelijke Werkgroep Gent
Omschrijving:
Reeds enkele jaren maken we in de eindejaarsperiode een ‘dank u-boom’. Het idee is ontstaan binnen een groep jonge christenen. Ze wilden de kerst uit de commerciële sfeer en de besloten huissfeer halen, en er weer een feest van verbondenheid van maken. Concreet komt het hierop neer: je bombardeert een willekeurige boom in een openbare ruimte tot ‘dank u-boom’. Je nodigt voorbijgangers uit om op een lint te schrijven waarvoor ze dankbaar zijn. Vervolgens hang je het lint in de boom. En natuurlijk biedt je hen een kopje thee aan.
Voor de dank u-boom kiezen we steeds een buurt uit die gekenmerkt wordt door grote culturele diversiteit. De laatste keer organiseerden we het in het ‘Pierkespark’, in de Brugsepoort te Gent. We geven de activiteit geen christelijke betekenis, en ook de boom is geen uitgesproken christelijk symbool. Maar zowel de boom als de hartelijke sfeer zijn wel zeer herkenbaar voor vele mensen. Onze boom in het Pierkespark was snel gevuld met alle mogelijke talen uit de buurt. En bij het kopje thee kreeg ik de meest uiteenlopende verhalen over rituelen en gebruiken uit de wereld te horen. Ik was blij verrast toen ik deze zomer in Hampi, Zuid-India, een gelijkaardige boom zag voor de Hanoemantempel. Blijkbaar zijn we onbedoeld op een heel universeel gebruik gestoten.
Als quaker geloof ik in ‘dat van God’ in ieder mens. En hoe je God al dan niet wil benoemen, staat los van de zaak. Voor mij is God in de eerste plaats een gebeurtenis tussen mensen, een gebeurtenis die een ervaring wordt. Als we als quakers samenkomen, dan zitten we in een kring en maken we het stil. We keren inwaards, en proberen te luisteren naar ‘dat van God’. Vanuit die diepte kan een inzicht opwellen. En we zijn blij dat wie zich hiertoe bewogen voelt, ook mag opstaan om dit inzicht te delen. Ongeacht of je nu volwassen bent of kind, man of vrouw, quaker of bezoeker. Tijdens de vredesweek hebben we een interlevensbeschouwelijke vredeswake georganiseerd naar dit quakermodel. Het was een bonte gezelschap van vrijzinnigen, protestanten, katholieken, quakers, moslims. Meerdere malen zijn er deelnemers opgestaan om vanuit hun persoonlijk geloof of overtuiging hun vredesboodschap met ons te delen. Na afloop vertelde de moreel consulent van het Huis van de Mens me, dat ze dit als een zeer veilige manier van waken heeft ervaren.
Interlevensbeschouwelijk dialoog hoeft niet altijd cerebraal en zwaar inhoudelijk te zijn. Er zijn denkers én doeners, verbaal sterke sprekers en minder verbale of zelfs anderstaligen, sterk praktiserenden en nieuwsgierigen of zelfs onverschilligen, … Kortom verschillende stijlen van ‘overtuigd zijn’. Met wat creativiteit kan dialoog andere vormen aannemen en tot verbazende resultaten leiden.
Contact:
- Isfried Rodeyns
- isfriedrodeyns@gmail.com
- http://iw-gent.be
- Werkgroep Interlevensbeschouwelijke Dialoog Heusden-Zolder
Omschrijving:
Aantal en aard van leden:
Onze kerngroep zijn een tiental mensen, twee diakens, vier leden van diverse parochies van onze gemeente,
Twee voorzitters van Turkse moskeeverenigingen die vaak vergezeld zijn met hun iman en met vice- voorzitter en soms ook met de verantwoordelijke voor de jongerenwerking. Soms komt ook de voorzitter van de Marokkaanse moskee en informeren we ook de voorzitter van de Alevieten.
Enkele keren per jaar organiseren we een burgerforum waarbij we tussen de 50 en de 100 deelnemers bereiken, van diverse verenigingen uit onze gemeente.
Getuigenis:
Onze groep is ontstaan uit de beweging “Hand in Hand” die opkwam na Zwarte Zondag in 1991 met de doorbraak van het Vlaams Blok in Vlaanderen.
Naargelang de actualiteit werden initiatieven ontwikkeld gaande van ontmoetingen, gebedsmomenten, het dragen van brieven van de bisschoppen bij het begin van de Ramadam, het bijwonen van de Iftar-maaltijden van moskeeverenigingen, tot het uitnodigen van moslims bij kerkelijke feesten.
Na 11/9/2001 hebben we meegewerkt met een soort Vredesoptocht “ Cité in Vuur en Vlam”, een lichtstoet rond de jaarwisseling, door de vroegere mijncités die eindigde met een groot Vuurwerk en een soort buurtfeest. Daarbij werden tot ongeveer 2000 mensen bereikt. Dit hebben we 5x mee gerealiseerd.
In 2010 trokken we mee aan het Waardenonderzoek van BZN en hielden we over de uitslag een open forum.
Sinds …. Nemen we deel aan de Opengebedshuizendag.
Na de aanslagen in Parijs en Brussel zijn we een versnelling hoger geschakeld en hebben we oproepen gedaan, met een delegatie deelgenomen aan de Vredesmanifestatie van St. Egidio in Brussel op 15/3
en zijn we in september 2015 met het Burgerforum gestart met de bedoeling om ontmoeting te bewerken, een constructief gesprek te voeren over wat verbindt en ruimte te scheppen dat ook wrijvingspunten of pijnpunten van het samenleven in diversiteit aan bod kunnen komen.
Zo hadden we het over “ hoe ben ik hier terecht gekomen in deze gemeente en hoe voel ik me thuis?”<
Over “Vluchtelingen en Gastvrijheid”, over “Radicalisering van jongeren”
Eind 2015 hielden we een gezamenlijke Vredeswake die gepaard ging met het ondertekenen van een oproep aan het verenigingsleven in onze gemeente.
Op 20/12/2016 namen we deel aan de actie HelP Syrië.
Contact:
- Jac De Bruyn
- jac.debruyn@telenet.be
- 011533293
Of:
- Ceyssens Ward
- ceyssensward@hotmail.com
- Werkgroep Profundo Gent
Omschrijving:
In 2014, 2015 en 2016 werkte een brede en steeds groeiende werkgroep aan continue en verdiepende ontmoetingen bij en met verschillende religieuze en levensbeschouwelijke gemeenschappen. Deze ontmoetingen richtten zich op een breed geïnteresseerd Gents publiek, op leerkrachten, op het jonge publiek van Gentse scholen en op de vele religieuze en levensbeschouwelijke gemeenschappen en hun plaatsen. De gemeenschappen worden sinds 2016 in grote mate mee betrokken in het uitwerken van de brede activiteitenreeks en in de wederzijdse bezoeken tussen gemeenschappen die we opgezet hebben. Het bouwen van bruggen en dialoogplatformen zowel bij het brede publiek als bíj de gemeenschappen en tussen de gemeenschappen zelf staat steeds meer centraal.
Contact:
- Johan Vrints
- johan@orbitvzw.be
15. El Kalima (Brussel)
Omschrijving:
Het Franstalige Centrum El Kalima, het Brussels christelijk centrum voor relaties met de islam, bouwt aan de dialoog tussen gelovige christenen en moslims. Een dergelijke dialoog houdt enkele voorwaarden in: er heeft een grondige voorbereiding plaats, iedereen betoont wederzijds respect, men verzamelt en verwerkt informatie over de religie in al haar inherente verscheidenheid …
El Kalima streeft ernaar om daarbij de ontmoeting op een veelvoud van manieren te realiseren. Dit gebeurt al effectief via en in het onderwijs, door maatschappelijke acties en bij geïnteresseerde burgers.
Contact: