ORBIT focust in de beleidsplanning doelbewust op de dertien Vlaamse centrumsteden (Brugge, Kortrijk, Roeselare, Oostende, Gent, Aalst, Sint-Niklaas, Antwerpen, Turnhout, Mechelen, Leuven, Genk en Hasselt) en het Brussels Hoofdstedelijk Gewest. ORBIT is een organisatie met een brede inplanting in Vlaanderen. Het behouden en cultiveren van die brede basis is de eerste opdracht van de regionale werkgroepen. Dat betekent dat het verzorgen van een sterk lokaal draagvlak topprioriteit is voor de regionale werking. De regiomedewerkers worden hierin gesteund door een netwerk van vrijwilligers.
ORBIT focust op deze centrumsteden – naast de overweging van bevolkingsaantallen en de verhouding daarbinnen van het aantal mensen met en zonder een migratiegeschiedenis – om verschillende redenen:
- Een belangrijk aandeel van de migratie- en interculturele realiteit is in de centrumsteden terug te vinden. Er zijn in het verleden verschillende pogingen ondernomen om een ‘spreidingsbeleid’ te ontwikkelen, maar in de feiten blijven deze steden niet alleen de aantrekkingspolen voor nieuwkomers en ingezeten immigranten, maar ook de kruispunten voor de culturele en levensbeschouwelijke diversiteit.
- De stad is een referentiepunt voor mensen met en mensen zonder een migratiegeschiedenis. Recent onderzoek bevestigt bovendien dat vele immigranten zich na een langere verblijfstijd eerder identificeren met de grootstad en/of de provincie dan met de grotere entiteiten als de Vlaamse Gemeenschap, België of Europa. Evident speelt het land van herkomst (van de ouders of grootouders) een blijvend belangrijke rol. De psychologie van de immigrantenfamilie is steeds dubbel georiënteerd.
- De Vlaamse Gemeenschap heeft het concept ‘centrumstad’ in haar beleid een duurzame en bewust herkenbare plaats gegeven. De centrumstad is rond diverse levensdomeinen en persoonlijke aangelegenheden een beleidslocus geworden. Dat is ook zo voor het intercultureel diversiteitsbeleid, het inburgeringsbeleid en de integratiesector. Eén van de laatste realisaties op dit domein is de decretale installatie van meldpunten discriminatie.
- Voor ORBIT zelf is het perspectief van een werking gericht op de centrumsteden niet alleen inhoudelijk maar ook strategisch interessant. Het biedt een overzichtelijk werkkader en geeft mogelijkheden om resultaatgericht beweging uit te bouwen.
- ORBIT wil haar strategische doelstellingen bereiken in de hele Vlaamse Gemeenschap en investeren in acties en een activiteitenaanbod op verschillende locaties. De keuze voor een gerichte aandacht voor de centrumsteden wil de horizon van de werking verbreden en verdiepen.
- In deze centrumsteden zou het wenselijk zijn dat het bisdom/vicariaat een aantal contactpersonen aanstelt voor de ORBIT werking. Een halftijdse werktijd zou toelaten sterker beweging te maken rond diversiteit, levensbeschouwelijke ontmoeting, racisme en migratie. Deze contactpersonen worden eens per jaar samengebracht op een landelijke ORBIT contactdag.