Doelstelling
ORBIT vzw wil het immigratievraagstuk benaderen vanuit de oorzaken en de immigranten erkennen als rechtzoekenden
ORBIT Visie
Asiel, migratie & ontwikkeling |één verhaal| in solidariteit
Om de huidige aanpak van het migratie -en minderhedenvraagstuk door de bestuurlijke overheden te evalueren en vooral om onze eigen aanpak terzake helder te formuleren, is het nodig een aantal uitgangspunten te formuleren.
Enkele uitgangspunten moeten ons in de goede richting houden als we onze opdrachten i.v.m het migratievraagstuk verder willen uitschrijven. We gaan ervan uit dat de uitgangspunten van de overheid niet dezelfde kunnen zijn of hoeven te zijn als die van onze organisatie. Nochtans zullen in wat volgt ook sporen van ‘grondrechten’ herkenbaar worden die vandaag in de Belgische grondwet of in internationale verdragen terug te vinden zijn. Overheid en niet-gouvernementele organisaties leven in een vorm van ‘gescheiden verbondenheid’, erkennen mekaars taak en kunnen dus ook kritisch met elkaar omgaan.
1. De aarde behoort aan iedereen
We kunnen ons fundamenteel niets of niemand toe-eigenen. Zowel relationeel als materieel is elke mens geroepen tot vrijheid. Consequent daaraan moet er voor elk mens voldoende ruimte zijn of gemaakt worden om te kunnen leven. Als een groep mensen zich als maar meer toe-eigenen, dan kunnen anderen niet meer leven. Zij worden dan ‘onderhorigen’ en krijgen het statuut van moderne slaven. Met fundamentele vrijheid heeft dat niets meer te maken.
ORBIT kiest niet voor een wereldorde waarbij meer en meer aarde gereserveerd en begrensd wordt voor het exclusieve gebruik en de persoonlijke opbrengst van een beperkte groep. We kiezen voor een samenlevingsmodel dat het mogelijk maakt de goederen naar ieders behoefte te verdelen en het leven te bevorderen voor alle mensenkinderen. Zo’n rechtvaardig samenleven is een voorwaarde voor de lokale en globale vrede. Een geglobaliseerde economie met enkele winnaars en veel verliezers leidt tot chaos. Een wereldplaneet waar mensen niet (nood)gedwongen hoeven rond te trekken om leven te vinden brengt rust en harmonie. Daarom wil ORBIT zich in haar benadering van het migratievraagstuk niet beperken tot een discussie over de wetten die de toegang, het verblijf en de verwijdering van het Belgisch grondgebied betreffen. Migratiebeleid heeft essentieel uitstaans met de beleidsdomeinen die effect hebben op de buitenlanden – de landen van herkomst van immigranten en vluchtelingen.
2. De aarde stoot op haar grenzen
De klimaatverandering – in de vorm van klimaatopwarming, verwoestijning en overstromingen – is een feit. Bovendien neemt de wereldbevolking ongeziene proporties aan. Er is sprake van overbevolking. Deze fenomenen veroorzaken wereldwijd (nieuwe) interne en externe migraties. Ze zijn niet alleen toe te schrijven aan socio-economische oorzaken en geopolitieke beslissingen, maar ook aan culturele en ethische uitgangspunten.
ORBIT vzw gaat ervan uit dat een migratiebeleid ook essentieel antwoorden moet bieden voor de oorzaken van ecologische migratie. Een ernstig debat over een planmatiger omgaan met de verdere ontwikkeling van de wereldbevolking en de demografische planning kan niet uit de weg worden gegaan.
3. Wie de aarde bewerkt verdient meer en beter dan een loon, wie behoeftig is bijstand.
Het stelsel van sociale zekerheid is een kostbare grondstof. Voor wie behoeftig, ziek of zwak is, dienen we solidair te zorgen. Wie door arbeid – in al zijn vormen – bijdraagt aan het bewoonbaar en beleefbaar maken van de planeet, het land en de stad, dient gerespecteerd te worden. Respect begint en eindigt niet bij het uitbetalen van een menswaardige vergoeding voor het gepresteerde. Respect betekent ook dat de werknemer verzekerd wordt van voldoende levenskansen als er geen werk is. Dat mensen in hun levensonderhoud kunnen voorzien als het werken onmogelijk wordt. Dat bij ziekte of ongeval in de nodige zorgen voorzien wordt.
Voor ORBIT is het concept van sociale zekerheid een kostbare grondstof. We dienen dat concept niet enkel te beschermen voor binnenlands of Europees gebruik, maar te exporteren als een goed systeem van sociale bescherming. Daar waar we kunnen bijdragen aan de goede werking ervan moeten we onze verantwoordelijkheid opnemen. De internationalisering van de sociale zekerheid is voor ORBIT een essentieel onderdeel van een menswaardig en effectief migratiebeleid.
De gekwetsten, wie vervolgd en bevreesd zijn, moeten beschermd worden. We hebben bijzondere aandacht voor de slachtoffers en zij die bescherming zoeken. Wie getroffen wordt door een inhumane wet of mensonwaardig behandeld wordt, moet ergens beschermd worden. De Conventie van Genêve en alle andere recente initiatieven vanuit de UNO, de Europese Unie en de Raad van Europa, die een betere bescherming van vluchtelingen, ontheemden en immigranten beogen moeten voor ORBIT in de ruimste zin geïnterpreteerd en toegepast worden. Daar waar nodig dienen nieuwe beschermingsstatuten gecreëerd te worden.
4. Migratie is een recht, maar ook remigratie moet dat worden.
ORBIT vzw stelt vast dat er verschillende terechte redenen zijn om het land van herkomst te verlaten. Maar tegelijk ook dat vele immigranten de terechte hoop koesteren van betekenis te zijn en te blijven voor wat en wie zij hebben achtergelaten. De transfers van kennis, financiële middelen en goederen maken dat duidelijk. De bijdrage vanuit de migratie aan de ontwikkeling van het land van herkomst is becijferd en is massaal. Deze ontwikkelingsbijdrage verloopt nog te vaak op een geïndividualiseerde basis. Migranten zijn persoonlijke actoren in ontwikkeling. Soms zijn er ook collectieve initiatieven.
ORBIT vindt deze initiatieven valabel en gaat ervan uit dat het contact met de Noord-Zuid organisaties in Vlaanderen een bron van rijkdom is. ORBIT gaat er tegelijk vanuit dat – omwille van hun belang voor het land van herkomst – immigranten – ook als zij geen machtiging verkrijgen voor hun verblijf in België – recht hebben op een goede coaching als zij willen remigreren.
ORBIT vzw ontwikkelt deze strategische doelstelling onder de noemer AMOS. Asiel, migratie en ontwikkeling |één verhaal|in Solidariteit. AMOS is ook de naam voor het oecumenische netwerk dat rond deze thematiek actief wil zijn.