ORBIT is actief bondgenoot van mensen, organisaties en overheden in deze wereld van culturele en levensbeschouwelijke superdiversiteit en migratie.
ORBIT vzw zet zich als sociaal-culturele organisatie in de Vlaamse Gemeenschap – als oorspronkelijk initiatief van de Vlaamse kerkgemeenschap – vanuit een bondgenotenstrategie in, voor:
- de democratische dialoog en samenwerking van en binnen culturen, religies en levensbeschouwingen en de beleving ervan;
- een gelijke maatschappelijke positie van alle burgers;
- het respect van de (grond)rechten en de waardigheid van migranten met en zonder wettig verblijf, met een bijzondere aandacht voor de oorzaken van migratie.
ORBIT vzw laat zich inspireren door Internationale en Europese mensenrechtelijke verklaringen, verdragen, conventies, personen en bewegingen en christelijke en levensbeschouwelijke bronnen, personen en bewegingen.
Welke impact wil ORBIT tussen nu en 2025 hebben op de samenleving?
ORBIT wil stappen vooruit zetten in de evolutie naar een democratische samenleving en rechtsstaat. In een wereld van toenemende superdiversiteit en voortdurende migratie is het nodig dat we dat doen met de participatie van de hele bevolking. Het respect voor mensenrechten en de realisatie van de mensenrechten zijn een gemeenschappelijke verantwoordelijkheid van mensen, organisaties en overheden.
ORBIT wil #iedereenaanboord. We zetten als sociaal-culturele organisatie in op een inclusieve samenleving waar iedereen mee is en waar burgers erin slagen met elkaar in dialoog te gaan op basis van gelijkwaardigheid. Daarom is onze volle inzet nodig voor actuele noden van mensen met migratieachtergrond én de discriminatie die burgers ervaren omwille van hun huidskleur, uiterlijke etnisch-culturele kenmerken of levensbeschouwelijk toebehoren.
ORBIT moet er – door (boven)lokale dialoogtafels, maatschappelijke interventies, verbindende communicatie en sterke partnerschappen – toe bijdragen dat:
- het cultureel, religieus en levensbeschouwelijk erfgoed en de actuele beleving met elkaar gedeeld worden. Dat zal de sociale cohesie versterken, de realisatie van de mensenrechten bevorderen en een veilige openbare ruimte waarborgen.
- betaalbare en kwaliteitsvolle huisvesting voor mensen met een migratieachtergrond toeneemt. Dat zal leiden tot meer onderling burgercontact en maatschappelijke integratie van nieuwkomers.
- mensen met een migratieachtergrond over meer instrumenten van politieke participatie beschikken. Dat zal leiden tot een effectief gedeeld burgerschap.
- mensen zonder wettig verblijf niet aan hun lot overgelaten worden en mogelijkheden hebben om – hier of elders – menswaardig te leven. Dat zal een alternatief zijn voor de uitzichtloosheid waarin zij verkeren en die ook sociale werkers en lokale bestuurders dagelijks ervaren.
- de onrust in de samenleving (door sociale onzekerheid, het migratievraagstuk, identiteit, de klimaatcrisis,…) en de ervaringen van racistische vernedering, conflict of vijandschap tussen burgers, omgebogen worden. Dat zal resulteren in meer solidariteit, gelijkheid, respect en een zorgzame woon-, werk- en leefomgeving.