Federaal regeerakkoord geeft perspectief op kwalitatief migratie- en antiracismebeleid
Na maanden onzekerheid is er eindelijk een volwaardige federale regering. ORBIT leest een regeerakkoord met hoopgevende aandacht voor de superdiverse migratiesamenleving.
De regering schept meer ruimte voor een kordaat en gecoördineerd antiracismebeleid. Op vlak van asiel en migratie worden kinderen niet meer opgesloten; de regering stelt de mensenrechten opnieuw centraal en kondigt initiatieven aan voor mensen zonder wettig verblijf. Met de erkenning van het boeddhisme als achtste eredienst toont de regering dat behalve gezondheid en materiële welvaart ook zingeving en spiritualiteit een belangrijke rol spelen in de samenleving.
“Het komt er nu op aan dat de ministers en staatssecretarissen in dialoog gaan met alle actoren”, zegt coördinator van ORBIT Didier Vanderslycke. “In de vorige legislaturen werd de expertise van het middenveld niet altijd geapprecieerd. Wij hebben gewerkt aan haalbare oplossingen en willen die nu met de nieuwe regeringsploeg delen.”
De federale regering start in een moeilijke context, corona slorpt terecht veel aandacht op. Deze crisistijd maakt structurele oplossingen urgent. Die zijn best duurzaam en niet ad hoc. “Neem nu de dak- en thuisloosheid van duizenden mensen. Daar moeten we nu echt een prioriteit van maken. Nachtopvang is niet meer het antwoord,” zegt Didier Vanderslycke. “Het is vandaag hemeltergend dat we er niet in slagen alle erkende vluchtelingen een startwoning aan te bieden. Zij hebben daar niet alleen recht op, zij zijn de nieuwe jonge krachten om de samenleving te maken.”
Lees hieronder onze analyses per thema:
Asiel en migratie
Levensbeschouwelijke ontmoeting
Aanpak racisme
Samenleven in diversiteit