Op 7 mei vieren veel boeddhisten Wesak of Boeddhadag. Op deze dag vieren boeddhisten de geboorte, verlichting en het sterven van de Boeddha. Soms wordt dit feest ook ‘de geboortedag van Boeddha’ genoemd.
De dag waarop het feest valt –per definitie een volle maan in het voorjaar– hangt af van de maankalender. In Japan wordt dit feest vast op 8 april gevierd. Het is een feest van vooral Aziatische origine.
Uit de kronieken blijkt dat Siddharta Gautama -later de Boeddha genoemd- geboren werd op de dag van Wesak in de 5de of 4de eeuw voor Christus. Op een andere volle maan van Wesak bereikte de Boeddha Nirvana of verlichting. Na 1000 volle manen geleefd te hebben stierf de Boeddha ook op de volle maan van Wesak.
Op deze dag vasten vele boeddhisten, gaan er velen naar de pagode en/of tempel, brengen ze offerandes bij het Boeddhabeeld en geven ze eten aan de boeddhistische monniken. De eenvoudige offerandes kunnen bloemen of kaarsen zijn die boeddhisten aan de voeten van –het beeld van– hun leraar leggen. Boeddhisten engageren zich ook nu nog eens extra om een goed leven te leiden.
Deel je wensen digitaal of bestel kaarten via onze webshop.