Sinds 1993 is 15 mei de ‘Internationale dag van het gezin’ van de Verenigde Naties. ORBIT voerde dit jaar een campagne over het recht op gezinsleven van migranten en vluchtelingen. Voor deze internationale dag van het gezin vraagt ORBIT vzw aandacht voor een menswaardiger gezinsbeleid. ORBIT ziet daarbij 3 prioriteiten:
1. Een aangepaste gezinsopvang voor iedereen en in alle seizoenen
Bij een aantal gemeentebesturen groeit het besef dat enkel winteropvang van mensen zonder een woning niet volstaat. Er zijn schuchtere pogingen om extra opvangplaatsen te voorzien in alle seizoenen. Dat is een goede zaak. Buitenslapen is voor niemand een pretje. Voor gezinnen met kinderen zijn de risico’s nog groter. Daarom pleit ORBIT ervoor dat er in alle centrumsteden en in gemeenten waar mensen zonder woning verblijven, in alle seizoenen voldoende opvangplaatsen mét aangepaste faciliteiten voor gezinnen met of zonder papieren worden voorzien.
Het recht op opvang moet onvoorwaardelijk zijn. Voor ORBIT is het belangrijk dat ook mensen zonder wettig verblijf in de opvang terecht kunnen, zodat er met hen aan een duurzaam toekomsttraject gewerkt kan worden. ORBIT kent gevallen waarbij mensen pas in de opvang terecht konden, nadat zij hadden ingestemd met een gesprek over vrijwillige terugkeer. Een situatie die ertoe leidt dat mensen de opvang vermijden en dolen.
2. Laat gezinnen geen onnodige en gevaarlijke reizen ondernemen
Wie gezinshereniging wil aanvragen met een gezinslid dat in België verblijft, moet dat doen in een Belgische ambassade of Belgisch consulaat. Indien die er niet zijn in het land van herkomst, dan moeten de aanvragers naar een buurland reizen om daar hun aanvraag tot gezinshereniging officieel in te dienen. Het Belgisch Comité voor Hulp aan Vluchtelingen (BCHV) kent vele voorbeelden van mensen die daarvoor reizen moeten ondernemen door conflictgebieden, soms met de dood tot gevolg.
Daarom pleit ORBIT ervoor dat personen die verblijven in conflictgebieden of in landen waar geen Belgische ambassade of consulaat is, de aanvraag schriftelijk kunnen indienen. Dit bespaart mensen onnodig en gevaarlijk reizen en brengt het gezinsleven niet in gevaar.
3. Garandeer het recht op gezinsleven, ook voor mensen zonder wettig verblijf
Het is onwettig en ontoelaatbaar dat een gezin in het kader van een uitwijzing of repatriëring gescheiden wordt. Als er een bevel om het grondgebied te verlaten is uitgereikt, moet met het volledige gezin gezocht kunnen worden naar een duurzaam toekomstperspectief. De overheid die begeleidingsopdracht best toevertrouwen aan niet-gouvernementele organisaties. Ook de voorbereiding en uitvoering van een eventuele vrijwillige terugkeer wordt best aan NGO’s toevertrouwd.
ORBIT roept de verantwoordelijken van de verschillende beleidsniveaus op, werk te maken van een menswaardig gezinsbeleid voor vluchtelingen en migranten. Ter inspiratie werkten we een achtergronddossier uit met 18 beleidsvoorstellen. Je leest het hier (pdf).
Contact: Hilde Geraets, 0475/69.05.83