De leden van ‘De Migratiecoalitie’ hebben een schrijven gericht aan de leden van de Commissie Binnenlandse Zaken, met inhoudelijke bedenkingen bij het Wetsontwerp (1901) tot invoering van een algemene verblijfsvoorwaarde in de wet van 15 december 1980 betreffende de toegang tot het grondgebied, het verblijf, de vestiging en de verwijdering van vreemdelingen, van 16 juni 2016.
Zij willen met dat schrijven uitdrukken dat dit zogenaamde revolutionaire wetsontwerp, niets meer is dan een nieuwe motie van wantrouwen aan het adres van nieuwkomers. Een wantrouwen dat zich trouwens over verschillende ‘eerste jaren van verblijf’ kan uitstrekken.
Redelijk, logisch en nodig?
Het parlement en de raad van state hebben de bevoegdheid en verantwoordelijkheid te toetsen of voorliggende wetsontwerp redelijk, logisch en nodig is. Zij moeten er samen over waken of de bevoegdheden gerespecteerd worden en of de discretionaire bevoegdheid van een minister of staatssecretaris zo grenzeloos mag worden als in het wetsontwerp voorzien is.
‘De Migratiecoalitie’ stelt vast dat de overheid nu reeds beschikt over een aanzienlijke reeks afdwingbare regels, die enerzijds de aard van onze samenleving omschrijft en bewaakt, en die anderzijds het genot van een aantal rechten voor nieuwkomers reeds begrenst. De vraag ligt voor welk doel dit wetsontwerp dient? Is het een humanitair of economisch doel, een veiligheidsdoel, of een louter politiek doel?
Transparantie noodzakelijk
Het is nodig dat de Raad van State de tijd krijgt om de nieuwe versie van het wetsontwerp grondig te bestuderen. De leden van de commissie Binnenlandse Zaken moeten er over waken dat de bevoegde staatssecretaris en zijn Dienst Vreemdelingenzaken transparant handelen. Als deze wet ooit praktijk wordt, dan moet iemand die de integratietoets niet doorstaat, daarover een gemotiveerde beslissing ontvangen.
De Migratiecoalitie bestaat uit Bogdan Vandenberghe, directeur 11.11.11.; Frederic Van Hauwaert, directeur Netwerk tegen Armoede; Rein Antonissen, directeur Vluchtelingenwerk Vlaanderen; Wouter Van Bellingen, directeur Minderhedenforum; Angela Van De Wiel, directeur Samenlevingsopbouw Brussel; Didier Vanderslycke – directeur ORBIT vzw.
Download het schrijven van de migratiecoalitie hier (pdf)