Om in deze moeilijke tijden #iedereenaanboord te krijgen en te houden, zijn urgente maatregelen tegen racisme en discriminatie nodig. Zowel door lokale en bovenlokale overheden als door burgers en organisaties. Er gebeurt al veel op dit ogenblik. Onze samenleving was echter niet voorbereid op dergelijke risico’s. De crisis versterkt de reeds bestaande tekortkomingen op het vlak van sociaal beleid.
Niet alle bevolkingsgroepen hebben dezelfde startsituatie om met het coronavirus en de anti‑coronamaatregelen om te gaan. De crisis reproduceert en verdiept de mechanismen van achterstelling waarmee mensen met een migratieachtergrond en andere kwetsbare groepen geconfronteerd worden.
Aan de overheid vragen we:
- Raadpleeg niet alleen experten in economie en volksgezondheid, maar ook experten – met en zonder migratieachtergrond – in de aanpak van racisme, seksisme, homofobie, kindermishandeling, huiselijk geweld, armoede, daklozenopvang, suïcidepreventie, mensen met een beperking, ethnocommunicatie en cultuur-sensitieve zorg.
- Geef in samenwerking met de bevoegde instellingen (onder meer de Verhuurdersbond, VDAB, Actiris) richtlijnen over het behandelen van huuraanvragen en het voeren van aanwervingen in coronatijden. Door het contactverbod neemt de kans op discriminatie het selecteren van een huurder of werknemer namelijk toe.
- Spreek alle vermogens aan en voorzie specifieke maatregelen om de werkgelegenheid van groepen met een kwetsbaar arbeidsprofiel zo hoog mogelijk te houden: mensen in armoede, met een migratieachtergrond of een beperking, kortgeschoolden, 55+’ers.
Aan docenten en leerkrachten vragen we:
Zoek bij het geven van huistaken en e-learning naar oplossingen voor leerlingen en studenten die door tal van omstandigheden:
- weinig door hun omgeving ondersteund kunnen worden in hun school- of studiewerk
- een beperkte toegang tot internet, een computer of smartphone, boeken, een rustige werkomgeving… hebben.
Aan burgers en organisaties vragen we:
Laat ook nu racisme en discriminatie niet passeren. Unia blijft beschikbaar om meldingen van discriminatie op te volgen: 0800 12 800 – https://www.melding.unia.be/nl/meld-het/waar
ORBIT is in deze bijzondere tijden bereikbaar voor advies en gesprek. Voor racisme: Thomas Peeters, 0499 618 277, thomas@orbitvzw.be, Volg ons ook op: Facebook – Twitter@ORBITvzw |