De maatregelen inzake het corona-virus zetten de rechts- en levenssituatie van migranten, vluchtelingen, asielzoekers en mensen zonder wettig verblijf onder druk. We mogen deze kwetsbare doelgroepen zeker nu niet uit het oog verliezen.
Aan de overheid vragen we:
- Registreer asielaanvragen (desnoods digitaal) en zorg voor opvang van nieuwe aanvragers. Dit is de enige manier om op een wettige en menselijke manier te zorgen voor de gezondheid en veiligheid van de betreffende mensen én van de hele samenleving.
- Voorzie voldoende noodopvang in elke stad om alle daklozen, met én zonder wettig verblijf, opvang te bieden zolang het corona-virus woedt. Die tijd kan worden gebruikt om mogelijke duurzame toekomstperspectieven in kaart te brengen.
Gebruik daarvoor leegstaande hotels (zoals in Gent en Brussel) en vakantieparken. Altijd met oog voor voldoende ruimte en hygiënische maatregelen. De civiele bescherming kan hier eventueel behulpzaam zijn.
- Nu de grenzen van én binnen de Europese Unie zich meer en meer sluiten en reizen naar het buitenland ten strengste afgeraden worden is het voor iedereen, en dus ook voor mensen zonder wettig verblijf, onmogelijk om te reizen. Daarom:
- stop met het uitschrijven van bevelen om het grondgebied te verlaten.
- verleng het verblijf van mensen tot er opnieuw veilig kan worden gereisd.
- sluit mensen zonder wettig verblijf zeker nu niet op in gesloten centra. Er kan niet meer gereisd worden.
- zorg ervoor dat mensen met een voorlopige verblijfstitel terug naar huis of – bij gebrek aan een thuis – in een noodopvang terecht kunnen. Wij hebben daaromtrent concrete voorstellen overgemaakt aan het parlement.
- zorg met de Europese Unie voor de onmiddellijke ontruiming van vluchtelingenkampen op de eilanden en creëer goede hygiënische opvang op het vasteland. Laat vluchtelingen vanuit Griekenland en Italië op een veilige en solidaire manier overbrengen naar andere landen van de Europese Unie.
Aan burgers en organisaties stellen we voor:
- De meertalige informatie over het corona-virus te helpen verspreiden via alle mogelijke kanalen. Je vindt deze informatie via deze link
- De bestaande werkingen die in deze moeilijke omstandigheden blijven verderwerken, zoveel mogelijk te ondersteunen. Dat kan dit door:
- als vrijwilliger – met inachtname van alle mogelijk voorzorgsmaatregelen en enkel indien je niet tot een risicogroep behoort – zelf je steentje bij te dragen bij organisaties als de voedselbedeling of de sociale kruidenier in je buurt.
- financieel bij te dragen aan:
- organisaties die migranten, vluchtelingen en mensen zonder wettig verblijf ondersteunen.
- Zuid-organisaties zoals bijvoorbeeld Broederlijk Delen en 11.11.11. Want ook in het Zuiden slaat het Corona-virus toe. Ook daar zullen de gevolgen ontwrichtend en verwoestend zijn.
ORBIT is in deze bijzondere tijden bereikbaar voor advies en gesprek. Contactpersoon voor dit thema is: Hilde Geraets hilde@orbitvzw.be