Corona verscherpt het belang van en de noodzaak aan een actief inclusief diversiteitsbeleid en een versterking van initiatieven die het intercultureel samenleven en communiceren bevorderen en ondersteunen. Zoals het virus geen kleur heeft, zo mag onze reactie evenmin monocultureel zijn. We mogen daarbij kwetsbare groepen nu zeker niet uit het oog verliezen.
Aan de media vragen we:
- Zeker in tijden van crisis alle mensen in de samenleving te bereiken. Op dit ogenblik lijkt ons de representativiteit van mensen met een migratieachtergrond in de media niet in balans. Verschillende media kunnen daar nu zelf aan remediëren. De Vlaamse minister van media kan hen daar toe aanzetten.
- meer mensen met een migratieachtergrond te bevragen over de impact van de coronacrisis op de verschillende levensdomeinen. Zo houden we een vinger aan de pols, en kunnen burgers, organisaties, en lokale overheden inspelen op de noden op het terrein.
Aan de overheid vragen we:
- overheidscommunicatie op te zetten zodat alle bevolkingsgroepen nu bereikt worden. Betrek mensen met een migratieachtergrond bij het ontwikkelen van een communicatiebeleid van federale, Vlaamse, Waalse, Brusselse, lokale en bovenlokale overheden. Hoe meer overheden deze inspanning doen om alle burgers te informeren, hoe groter de kans op het indijken van de risico’s en verdere verspreiding van het coronavirus.
- het inclusief beleid binnen de Bijzondere Jeugdzorg te versterken. Jeugdrechters trekken momenteel aan de alarmbel wegens nood aan opvangplaatsen voor jongeren, en een gebrek aan coördinatie en afstemming in functie van een veilige, kwaliteitsvolle opvang van kinderen en jongeren. Er zijn ook jongeren met een migratieachtergrond binnen de Bijzondere Jeugdzorg. Dat vraagt een specifieke aanpak, ook naar hun familieleden.
- het inclusief beleid binnen het Onderwijsbeleid te versterken. Vanuit verschillende steden komen er signalen dat vele kansarme jongeren geen toegang tot het internet, computer en printer hebben. Daardoor vinden ze in deze tijden geen aansluiting met het online onderwijsaanbod van hun school. Dit vraagt een structureel beleid van de minister van Onderwijs. Diverse experts wijzen op de lange duur van de huidige coronacrisis en dat dwingt ons tot snelle actie.
- Het verheugt ons vast te stellen dat de
minister van Onderwijs Ben Weyts recentelijk een oproep naar bedrijven richtte
om 10.000 laptops te verzamelen om thuisonderwijs voor jongeren in kwetsbare
situaties mogelijk te maken.
- Het verheugt ons eveneens dat de minister van Samenleven en Diversiteit Bart Somers een oproep naar Steden en Gemeenten richt om toegang tot het internet aan te bieden aan deze groep jongeren.
- Het is hartverwarmend te merken dat Telenet en Proximus gratis internettoegang ter beschikking stellen aan deze schoolgaande jongeren en op deze manier een belangrijke bijdrage leveren zodat deze kinderen niet uit de boot vallen.
Wij spreken onze hoop uit dat deze oproepen goed worden opgevolgd en dat er – zoals bij de verdeling van mondmaskers – een goed distributiesysteem wordt uitgewerkt in samenwerking met lokale en bovenlokale organisaties.
Aan burgers vragen we:
- Dat ze zich – in afwachting van het operationeel maken van deze ondersteunende initiatieven – opgeven als vrijwilliger om online huiswerkbegeleiding aan deze kinderen en jongeren aan te bieden.
- Dat ze zich als leerkracht met pensioen aandienen als vrijwilliger. Heb je ervaring in lesgeven, en ben je momenteel werkzoekend? Zoek je een zinvolle tijdsbesteding in deze coronatijden? Of ben je gewoon gedreven in het omgaan met en ondersteunen van jongeren tijdens een leerproces? Twijfel niet! Meer dan ooit is werken met een buddysysteem in deze online schooltijden voor kinderen en jongeren een onmisbare must.
Aan organisaties vragen we:
- De tijd die nu vrijkomt te benutten om een intercultureel organisatiebeleid (verder) te ontwikkelen. Een paar suggesties:
- Bereid diversiteitsacties voor: hoe stem je concreet je aanbod, samenstelling van je AV en Raad van Bestuur af op mensen met een migratieachtergrond en andere groepen die je moeilijk bereikt?
- Maak een diversiteitscommunicatieplan op en check of je acties voldoende gericht zijn op het doel dat je wil bereiken.
- Check in je aanwervings- en personeelsbeleid hoe je de instroom en doorstroom van mensen met een migratieachtergrond op een andere manier kan aanpakken.
- Zet dit allemaal op papier, zodat het vertrek van een medewerker niet het einde van je diversiteitsbeleid betekent.
Ga je hiermee aan de slag? ORBIT biedt je graag telefonische en online ondersteuning:
- We faciliteren digitale intervisie, ervaringsuitwisseling en brainstormen samen met je voor een creatieve invulling van activiteiten.
- ORBIT zal nieuwe informatie over interessante tools, initiatieven, projecten, organisaties die actief zijn op het vlak van diversiteit aanvullen op www.orbitvzw.be .
ORBIT is in deze bijzondere tijden bereikbaar voor advies en gesprek. Contactpersoon voor dit thema is Fatia Bali: fatia@orbitvzw.be of bellen naar 0477/97 65 05.
Volg ons ook op Facebook en Twitter: @ORBITvzw