Orbit vzw lanceerde in 2021 het concept #IedereenAanBoord in (naam van een gemeente), een methodiek om via getuigenissen meer vertrouwen in de superdiverse samenleving te laten groeien. Het stramien is eenvoudig: een team van inwoners van een gemeente interviewt andere inwoners, met en zonder migratiegeschiedenis, van dezelfde gemeente. Uit de verhalen moet duidelijk worden hoe het voor mensen met een uiteenlopende achtergrond is om in de gemeente te leven. Het kan de noden welke ervaren worden, blootleggen. Het traject kan de basis vormen van een verdere dialoog in de gemeente.
Merelbeke is als eerste gemeente in Vlaanderen in dit project gestapt en Merelbeke Mondiaal toonde zich bereid het project te trekken. Het gemeentebestuur steunt het initiatief en kende een subsidie toe. Orbit vzw haalde er Rudy Pieters van Verhalenmakers bij voor de begeleiding op het vlak van storytelling.
24 verhalen
De kandidaat-interviewers kregen een opleiding storytelling. Er ontstond een team van vijf interviewers. Die namen van november 2021 tot februari 2023 – met een onderbreking van een jaar als gevolg van de corona- en Oekraïnecrisis – 24 interviews af. Na twee feedbacksessies onder begeleiding van Verhalenmakers en Orbit vzw leverde dat 24 neergeschreven verhalen op.
Daarbij waren veertien nationaliteiten vertegenwoordigd.
Verbindende tafels
De 24 verhalen vormden de basis van het hoogtepunt van #IedereenAanBoord in Merelbeke#. Op zaterdag 6 mei 2023 bracht Merelbeke Mondiaal 18 van de 24 getuigen samen in het Lokaal Dienstencentrum De Merelaar. Ze namen per drie/vier plaats aan een tafel, waar ze gedurende een uur hun verhaal nogmaals deden, maar nu aan elkaar. De tafelgesprekken werden begeleid door een moderator en verslaggever. De vrijwilligers van Merelbeke Mondiaal kregen ook hiervoor een opleiding. Het stelde hen in staat om aan elke tafel tot een echte dialoog te
komen, waarbij telkens vier Merelbekenaars met elkaar verbinding vonden via hun verhalen.
Op naar de realisatie van voorstellen op obstakels uit de weg te ruimen
Op zaterdag 14 oktober werd een uitvoerige nota voorgelegd aan politici, middenveld, administraties, sociaal werk, jeugdwerk en geïnteresseerden van Merelbeke. Je kan die bundel hier lezen.
Wat we met ‘Iedereen aan boord in Merelbeke’ hebben gedaan is vrij uniek. Dat was ook het aanvoelen van de 24 aanwezigen tijdens de rondetafelgesprekken eerder dit jaar. Het was de eerste keer dat de deelnemers in zo’n superdiverse groep hun dagelijkse bekommernissen deelden, hun verwachtingen uitten en samen een aantal oplossingen verwoordden. Het is een vorm van burgerdemocratie en burgerparticipatie die fijne vruchten kan afleveren.