ORBIT voert met AMOS – het oecumenisch netwerk migratie & asiel – in januari 2016 campagne onder de slogan: Met of zonder papieren: EEN GEZIN IS EEN GEZIN. Het recht op een menswaardig gezinsleven voor migranten met en zonder papieren is de focus. Zet alvast in je agenda: op zaterdag 10 oktober 2015 wordt de campagne gelanceerd tijdens een netwerkdag. Afspraak van 9 tot 13:00 in Gemeenschapscentrum De Markten, Oude Graanmarkt, Brussel (nabij Beurs).
ORBIT focust op menswaardig gezinsleven
België erkent het recht op gezinsleven zoals omschreven in artikel 8 van het EVRM:
Een ieder heeft het recht op respect voor zijn privé leven, zijn familie- en gezinsleven, zijn woning en zijn correspondentie. Geen inmenging van enig openbaar gezag is toegestaan in de uitoefening van dit recht, dan voor zover bij wet is voorzien en in een democratische samenleving noodzakelijk is in het belang van de nationale veiligheid, de openbare veiligheid of het economisch welzijn van het land, het voorkomen van wanordelijkheden en strafbare feiten, de bescherming van de gezondheid of de goede zeden of voor de bescherming van de rechten en vrijheden van anderen.
Vanuit AMOS, het oecumenisch netwerk Christenen en migratie van ORBITvzw, komen er regelmatig signalen dat er binnen het migratiebeleid lang niet altijd voldoende oog is voor het recht op gezin.
Op verschillende momenten van het migratietraject komt het gezinsleven onder druk te staan. Vaak vallen gezinnen al uiteen voor het begin van het migratietraject en verliezen mensen mekaar uit het ook in conflictgebieden. Soms krijgt de migrant een mandaat om te proberen elders een bestaan op te bouwen in de hoop zo de familie te kunnen helpen. Anderen verliezen mekaar tijdens de vlucht uit het oog.
Ook als men als gezin Belgïe bereikt is een hecht gezinsleven niet evident. Binnen de grootschalige opvangstructuren waar onze overheid volop op inzet is het niet eenvoudig om als gezin nog een aparte, warme entiteit te zijn. Voor mensen zonder wettig verblijf is het vaak ontzettend moeilijk om samen te blijven. Niet alleen sneuvelen er veel relaties onder de stress van het overleven, ook krijgen we signalen dat bij dakloze gezinnen in Brussel bijvoorbeeld wél nachtopvang geboden wordt aan de moeder met de kinderen, maar niet aan de vader.
Ook zien we dat er bij het uitwijzingsbeleid lang niet altijd rekening gehouden wordt met het gezinsleven. Jesuit Refugee Service signaleert ons dat vaders vaak in een gesloten centrum worden opgesloten terwijl de moeder en de kinderen naar een terugkeerwoning worden gebracht.Er worden ook vaders uitgewezen terwijl hun gezin nog in België verblijft. De ijver om het aantal uitwijzingen op te voeren blijkt dan zwaarder te wegen dat het recht op gezinsleven.
Al de verhalen die we binnenkregen vanuit ons netwerk overtuigden ons ervan dat het recht op gezinsleven in deze nieuwe campagne van ORBIT/AMOS een centrale plaats moest krijgen.