Hoe zet ORBIT samen met partners in op verbinding in plaats van verdeeldheid en wantrouwen?
Onze samenleving wordt gekenmerkt door migratiebewegingen en een groeiende superdiverse bevolkingssamenstelling. ORBIT is bondgenoot van burgers, organisaties en overheden voor wie migratie en diversiteit een opdracht, vraagstuk of evidentie zijn. Als bondgenoot stellen we vast dat veel burgers soms weinig inzicht, maar wel veel wantrouwen hebben in onze samenleving. Daarom wil ORBIT nog actiever en strategischer werken aan meer inzicht en onderling vertrouwen.
We stellen vast dat er heel wat nieuwsgierigheid en interesse is in wat ‘niet eigen’ is. Doorgaans hebben we in Vlaanderen graag ‘iedereen aan boord’. Maar wie goed luistert, hoort ook een bedreigend, soms nostalgisch, verhaal. Een verhaal dat ons verdeelt in een minder- en meerderheid, in geïntegreerden en niet-geïntegreerden, in witte mensen en mensen van kleur of in ‘wij en zij’ apart.
Dat verhaal wordt verteld met woorden, beelden en in toespraken. We noemen dat ‘narratieven’. Met die narratieven proberen sommigen solidariteit te breken en het onderling wantrouwen te voeden. Soms geraken die manieren van vertellen zó ingeburgerd dat niemand nog beseft hoe kwetsend ze zijn, ons uit elkaar drijven of aanzetten tot geweld.
Wij kiezen voor verbinding in plaats van verdeeldheid en wantrouwen. Daarom willen we ons geduldig en alert inzetten om een ander verhaal te vertellen in plaats van negatieve polarisering in de hand te werken. ORBIT wil #iedereenaanboord omdat gelijkheid en rechtvaardigheid er toe doen voor elke burger.
Hoe doen we dat concreet?
We doen mee met het project ‘Other Talk’. Other Talk is een driejarig programma van 11.11.11 en Vluchtelingenwerk Vlaanderen om nuance te brengen in het gepolariseerde migratiedebat in Vlaanderen. Other Talk wil mensen die zich tussen de tegenpolen van het debat bevinden weer bij de conversatie betrekken en verdere polarisering tegengaan.
ORBIT begeleidt twee projecten in het Other Talk-kader:
- We ontwikkelen een kortfilmscenario waarin we de noden rond mentaal welzijn van mensen met en zonder migratiegeschiedenis bespreekbaar maken. Deze verbindende kortfilm wordt een uitgangspunt om in Vlaanderen groepsgesprekken te begeleiden met burgers met en zonder migratiegeschiedenis. Daarin plaatsen we geestelijke gezondheidszorg als gedeelde zorg centraal.
- Meer weten? Neem contact op met fatia@orbitvzw.be.
- Met Broederlijk Delen en Welzijnsschakels slaan we de handen in elkaar en werken we aan een nieuw narratief rond migratie en superdiversiteit. We willen met hen de interne en externe communicatie voeden met woorden en beelden die verbindend werken en solidariteit bevorderen.
- Meer weten? Neem contact op met ruben@orbitvzw.be.
Beide projecten voeden de zoektocht van het middenveld om polarisatie tegen te gaan. Onze ervaringen delen we met het brede Other Talk netwerk. Blijf op de hoogte via de nieuwsbrief van Other Talk.