Hindoes, jains en sikhs vieren dit jaar Diwali op 12 november. Het is een lichtfeest dat centraal staat bij al deze gemeenschappen uit het Indiase subcontinent.
Ook voor deze gelegenheid hebben we een mooie wenskaart die je kan bestellen via bestellingen@orbitvzw.be of in onze webshop.
Kostprijs: 0,60 euro/stuk (excl. verzendingskost, afhankelijk van het gewicht). Korting vanaf 50 exemplaren.
Het vieren van het feest
Het woord Diwali is afkomstig van het Sanskriet woord Deepavali. Bij elke traditie of gemeenschap heeft het feest zelf een andere betekenis.
Hindoeïsme
Voor de hindoes is het een belangrijk feest omdat het de terugkeer van de heer Rama herdenkt. Hij was lang verbannen tot hij de demon-koning Ravana kon verslaan. Die overwinning verwijst naar de zege van het goede over het kwade. De lichtjes werden gebruikt om zijn terugkeer te vieren. De lampjes die de hele nacht blijven branden, zijn ook bedoeld om de godin Lakshmi welkom te heten. Omdat zij de godin van overvloed is, starten veel Indische handelaars in deze periode hun nieuwe boekjaar.
Jainisme
Voor de jaingemeenschap is dit ook een belangrijk feest. Ze gedenken dat op deze dag de heer Mahavira verlichting of Nirvana bereikte. Mahavira (Grote Held), ook wel Vardhamana genoemd, is de leider van deze religie, waarvan de monniken en nonnen een strikt ascetische levenswijze volgen. Men neemt aan dat Mahavira de laatste is van de 24 profeten, die na twaalf jaar een zwervend bestaan te hebben geleid, verlossing bereikte. Jains vieren deze dag met recitaties en meditaties.
Sikhisme
De sikh goeroe (leermeester) Hargobind werd op dit feest in 1619 vrij gelaten uit de gevangenis Gwalior. Voor die gelegenheid werd en wordt op Diwali de gouden tempel van Amritsar, het belangrijkste sikh-heiligdom, verlicht met vele lampjes.