ORBIT heeft kennisgenomen van de startnota die het uitgangspunt is voor de Vlaamse regeringsonderhandelingen. Er komt veel commentaar op de tekst die in feite vooral de toon wil zetten. ORBIT kiest voor een andere toon en vooral voor oplossingen. ORBIT doet dat zonder cynisme en met veel realiteitszin. We kijken vooruit, zonder te blijven hangen in oude dogma’s. Zoals Bruegel in ‘De strijd tussen carnaval en vasten’ zijn hoop aan het doek toevertrouwde, dat we eindelijk zouden kiezen voor een nieuw samenlevingsmodel.
ORBIT leest enkele kernzinnen in de startnota en geeft ze perspectief.
‘Onze gemeenschap laat niemand in de steek’. #iedereenaanboord is inderdaad een zeer sterk uitgangspunt. Het verzekert dat niemand slachtoffer wordt van armoede, van discriminatie en uitsluiting. Het garandeert dat als iemand overboord gaat, de redding nabij is. Dat is de solidaire insteek. Het behoort tot ons Vlaamse erfgoed en is geworteld in de Belgische sociale zekerheidspraktijk.
‘Voor wat hoort wat’. Zo is dat. Als je in België een erkenning krijgt als vluchteling of een beschermingsstatuut, dan hoort het dat je menswaardig kan leven. Wie erkend is, mag niet op straat belanden. Die hoort thuis in een woning.
‘Het primaat aan de politiek’. Zonder twijfel. Elke burger moet volwaardig kunnen participeren aan de politiek. Dat is democratie. Alle burgers – ook die met een migratieachtergrond – moeten aangesproken worden om deel te nemen aan de lokale en bovenlokale inspraakstructuren. Ze moeten vlotter geregistreerd worden om – als niet-Belg (EU en niet-EU) – hun gemeentelijk kiesrecht te kunnen gebruiken.
‘Er komt een Vlaamse canon’. We geloven dat daar iets inzit, als die tot stand komt aan een creatieve tafel van historici en academici, burgerbewegingen en burgers in diversiteit, het middenveld, … Als de inhoud wordt gevoed door de kracht van superdivers Vlaanderen. Als de sociale verworvenheden benoemd worden. En als die canon niet defensief gericht is aan één afzender, maar aan de hele gemeenschap.
‘Er komt een burgerschapstest’. Effectief. Want gedeeld burgerschap moet de test kunnen doorstaan. Daarom betrekken we alle burgers in een Vlaanderenbreed socio-cultureel en educatief programma, om samen thuis te komen in de wereld van diversiteit & migratie.
‘Onze rechtsstaat staat niet ter discussie’. Dat is maar al duidelijk. In art. 23 van de Grondwet staat: Ieder heeft het recht een menswaardig leven te leiden.(…). 1° het recht op arbeid en op de vrije keuze van beroepsarbeid in het raam van een algemeen werkgelegenheidsbeleid dat onder meer gericht is op het waarborgen van een zo hoog en stabiel mogelijk werkgelegenheidspeil, het recht op billijke arbeidsvoorwaarden en een billijke beloning, alsmede het recht op informatie, overleg en collectief onderhandelen; 2° het recht op sociale zekerheid, bescherming van de gezondheid en sociale, geneeskundige en juridische bijstand; 3° het recht op een behoorlijke huisvesting; 4° het recht op de bescherming van een gezond leefmilieu; 5° het recht op culturele en maatschappelijke ontplooiing. Helemaal akkoord.
Noot: de staatshervormingen hebben de bevoegdheden van de federale staat, de gewesten en gemeenschappen vastgelegd. We lezen in de startnota: ‘Na afloop van het inburgeringstraject zal het resultaat proactief gemeld worden aan de Dienst Vreemdelingenzaken.’ Fout. Wellicht vergeten te schrappen in de tweede lezing.