ORBITvzw is op 25 en 26 oktober met geïnteresseerden uit het sociaal werk en stedelijke diensten uit Mechelen, Antwerpen en Gent, die met mensen zonder wettig verblijf in contact komen, op studiebezoek bij één van de projecten van INLIA in Groningen.
INLIA is initiatiefnemer en partner in vele samenwerkingsverbanden met lokale overheden, die zich geconfronteerd zien met de inhumane gevolgen van een rijksbeleid, dat duizenden, veelal legaal in Nederland verblijvende mensen op straat aan hun lot overlaat. Daarom bieden tot op de dag van vandaag vele burgelijke gemeenten, samen met kerken en andere maatschappelijke organisaties, onder nadrukkelijk protest, noodopvang aan specifieke groepen dakloze asielzoekers, die anders op straat hadden moeten zwerven of misschien ook rechtstreeks bij kerken hadden aangeklopt om hulp.
ORBIT stelde voor ter plaatse te gaan ontdekken hoe hun opvangsysteem werkt. Want ook in Vlaanderen worden gemeenten geconfronteerd met de vraag hoe je mensen zonder wettig verblijf menswaardig kan opvangen en begeleiden.
Een groep van tien welzijnswerkers, vrijwilligers, CAW-medewerkers en medewerkers van de integratiesector uit Mechelen en Antwerpen, aangevuld met een stevige delegatie topambtenaren uit de stad Gent, ging op de uitnodiging in. Een boeiende groep mensen om mee op reis te gaan. Elk met zijn eigen invalshoeken en vragen.
We werden woensdagochtend na een stevige treinrit ontvangen in het hoge Nederlandse noorden, Groningen. Van enig calvinisme was alvast niets te merken. We werden ontvangen als koningen. Het ontbrak ons aan niets: maaltijden, vervoer van de ene opvangplaats naar de andere en een boeiende avondwandeling mét gids, alles was tot in de puntjes geregeld. Het begrip Gastvrijheid werd hier naar een hoger niveau getild.
‘De straat is nooit een deel van de oplossing. De straat is altijd een deel van het probleem’, zegt John van Tilborg, coördinator van INLIA . Onder dat motto organiseert INLIA ‘Bed Bad Brood +’ (de + staat voor begeleiding) voor 300 mensen zonder wettig verblijf in Groningen. Er worden nu 115 mensen opgevangen in het voormalige Formule 1 hotel en 112 op de voormalige zonnebloemboot ‘Amanpuri’. Daarnaast biedt INLIA in Groningen nog opvang in 8 woningen en appartementen. In totaal worden zo 300 mensen opgevangen en begeleid naar een duurzaam toekomstperspectief.
Wie opvang krijgt krijgt bed, bad, brood en begeleiding in een veilige en respectvolle omgeving. De begeleiding helpt om zicht te krijgen op obstakels die een duurzaam toekomstperspectief in de weg staan en om strategieën te zoeken om ze uit de weg te ruimen. Een duurzaam toekomstperspectief kan bestaan uit een legaal verblijf in Nederland, een terugkeer naar het land van herkomst of naar een ander veilig land. Er wordt geen termijn van opvang vooropgesteld. Mensen blijven zolang het nodig en zinvol is.
De resultaten zijn er. De ‘Bed-bad-brood + opvang’ scoort veel beter dan welke overheidsdienst ook op het vlak van toeleiding naar een duurzaam toekomstperspectief. De cijfers volgen, want morgen is er een tweede studiedag. Voor Utrecht, die ook dergelijke opvang hebben gaat het bij de uitstroom om 60% mensen die toch een verblijfsstatuut bekomen, 20% mensen die terugkeren en slechts 20% waarvoor geen oplossing gevonden werd.
Rust, ruimte en respect. Vertrouwen. Verantwoordelijkheid delen. Opheffen van belemmeringen en samen werken aan een realistisch perspectief. Dat zijn de kernbegrippen van dit succesverhaal. Een succesverhaal dat navolging en een vertaling naar de Belgische realiteit verdient. Omdat mensen niet verdampen. Omdat de straat nooit een deel van de oplossing, maar altijd een deel van het probleem is.
Het was een lange eerste dag, maar deze eerste impressies wilde ik jullie niet onthouden. Wij laten ons morgen verder inspireren en geloven dat het ook bij ons kan…. gewoon, omdat het werkt.
contact: Hilde Geraets 0475/690583 hilde@orbitvzw.be