Minder dan 5% van alle leerkrachten heeft een migratieachtergrond. Stad Antwerpen en ORBIT vzw krijgen ESF-middelen (oproep “innovatie door adaptatie”) om een tweejarig project te voeren in de stad Antwerpen. Ons doel: jongeren met een migratieachtergrond aanzetten om te kiezen voor de lerarenopleiding en hen daar goed op voorbereiden.
Over het project
Het project diverse leraarskamer heeft als doel om de instroom van leerlingen secundair onderwijs met een migratieachtergrond naar de lerarenopleidingen te verhogen. Met dit project willen we voor meer diversiteit zorgen in het lerarenkorps, het beroep van leraar herwaarderen en een inclusieve schoolomgeving creëren.
Dit project bestaat uit 3 trajecten.
In traject 1 willen we jongeren ontmoeten en hen warm maken om zich in te schrijven voor de lerarenopleiding. Dit traject is nu volop aan de gang.
In traject 2 zijn de jongeren ingeschreven voor de lerarenopleiding en ondersteunen we hen tijdens hun studies. Eens de deelnemers zijn afgestudeerd ondersteunen wij hen in job als leraar (traject 3). Dit tweede en derde traject starten binnenkort, onder voorbehoud van middelen.
Waarom een diverse leraarskamer?
Scholen zijn als het ware mini-maatschappijen waarin alle groepen van de maatschappij vertegenwoordigd horen te zijn. Die vertegenwoordiging is nog niet aanwezig in de leraarskamer. Slechts 5% van de leerkrachten in Vlaanderen heeft een migratieachtergrond. Een diverse leraarskamer kan nochtans schooluitval tegen gaan, stereotypen doorbreken en inspiratie bieden aan alle leerlingen.
Hoe gaan we te werk?
Via leerkrachten en jeugdwerkers zoeken we jongeren tussen 15 en 18 jaar die ambitie of potentieel hebben om een goede leerkracht te worden. Leerlingen kunnen zich ook zelf aanmelden. Geselecteerde jongeren die een traject starten, krijgen begeleiding op maat van een coach.
Daarvoor werken we samen met:
- een stuurgroep van experts uit het jeugdwerk en onderwijs. De stuurgroep inspireert en adviseert ons bij cruciale beslissingen.
- een focusgroep van jongeren. Hun stem doet er toe. Wat bepaalt hun studiekeuze? Welke drempels zijn er? Wat motiveert hen? Samen met de jongeren zetten we een project op waar ze volledig achter staan.
- coaches die jongeren warm maken voor het project, het beroep en de opleiding. Dat gebeurt door het organiseren van snuffelstages, bijlessen en ontmoetingen met leerkrachten en studenten.
- scouts die ambitie en potentieel spotten en naar ons doorverwijzen. Dat zijn leerkrachten, jeugdwerkers of anderen in nauw contact met jongeren.
Meer info via joel@orbitvzw.be of 0476/60 91 98
Dit project komt tot stand met middelen van ESF.