Tijdens de ORBIT Ateliers betoogde Benoit Dhondt in zijn slottoespraak dat ‘migratie een schuldrelatie wordt’.
Het recente regeerakkoord van de Nederlandse regering Rutte III is daar de perfecte illustratie van.
Lees hier de tekst over migratie/integratie van het regeerakkoord Rutte III.
Het strenge immigratiebeleid van Rutte II wordt voortgezet en zelfs nog een tandje strenger, schrijft politiek verslaggever Natalie Righton van De Volkskrant op 10/10. En ze vervolgt:
Mensen die vluchten voor oorlog moeten zoveel mogelijk worden opgevangen in hun eigen regio. Immigranten die toch een verblijfstatus krijgen, moeten voortaan sneller integreren. Hun toegang tot de verzorgingsstaat wordt beperkter.
- Om de immigratie te beperken stuurt het kabinet aan op nieuwe migratiedeals met Noord-Afrikaanse landen: opvang in de regio. In het Midden-Oosten wordt gefocust op opvang in Jordanië, Libanon en Irak. Daarvoor is geld beschikbaar uit de pot van ontwikkelingshulp.
- Opvallend is dat het kabinet nog moet specificeren wat de criteria zijn voor een ‘veilig derde land’ waar vluchtelingen opgevangen kunnen worden. Juist hierop liep de formatie met GroenLinks stuk. Die partij betoogt dat opvang in de regio, zoals Libië, niet altijd veilig is.
- Zo’n 750 kwetsbare oorlogsvluchtelingen worden vanuit VN-opvangkampen uitgenodigd voor hervestiging in Nederland. Dat aantal was 500.
- Een asielvergunning wordt in eerste instantie voor drie jaar verleend en niet langer voor vijf jaar.
- Wie grote kans heeft op asiel, krijgt vanaf dag één gratis taalles. Daar staat tegenover dat vluchtelingen in de eerste twee jaar in Nederland geen recht meer hebben op zorgtoeslag, huurtoeslag en bijstand. Huisvesting, zorgverzekering en begeleiding bij het integratietraject worden door gemeenten in natura uitgekeerd.
- Op acht locaties verspreid door het land mag bed-, bad- en broodopvang worden geboden aan uitgeprocedeerde asielzoekers.