Een dialoogmeeting met een voorgeschiedenis
Sinds 41 jaar komt een heel toegewijde groep van interreligieuze initiatiefnemers uit de verschillende kerken van Europa samen. Deze ontmoeting valt jaarlijks in de dagen die volgen op Pinksteren. Zoals de naam Journées d’Arras zegt, vond het eerste treffen plaats in Arras, op uitnodiging van de katholieke bisschop daar. Jaren later begon de groep voor deze jaarlijkse ontmoeting rond te gaan door Europa. Het doel was naast de uitwisseling tussen de experten ook de lokale realiteiten te leren kennen. Dit jaar van 8 tot 11 juni 2022 in Rome. ORBIT-medewerker Johan Vrints nam deel vanuit zijn opdracht die inhoudt dat hij werkt aan interlevensbeschouwelijke competenties en dit vanuit ORBITvzw.
Relevante uitwisseling in superdivers Europa
De uitwisseling tussen ervaringsexperts uit verschillende landen, het aanvoelen van de vele kerken en de onderscheiden realiteit van moslimgemeenschappen per land, maakt deze uitwisseling erg interessant én relevant. Er wordt gewerkt met ‘country reports’ die de lokale situatie per land belichten. Deze rapporten leveren gesprekthema’s waar langer wordt bij stilgestaan. Het veroordelen van gemeenschappen tot ‘hun getto’ of het terugtrekken van een gemeenschap in de eigen cocon, waren twee onderwerpen die zo kwamen bovendrijven.
Er was ook ruimte voor verkenning. In Rome bezochten we de Pontifical Institute for Arabic and Islamic Studies (PISAI) en het Pontifical Council of Interreligious Dialogue. Dat laatste werdtijdens de week van ons bezoek een Dicasterie[1]. Deze ‘promotie’ toont het belang dat de rooms-katholieke kerk hecht aan de interreligieuze dialoog.
In het kader van dat laatste bezoek bespraken we de impact van het document ‘Menselijke broederlijkheid voor wereldvrede en Samenleven’[2] dat paus Franciscus en de grootimam Ahmad Al-Tayyeb van Al-Azhar samen in begin 2019 in Abu Dhabi ondertekenden .
Voorts was er de opmerkelijke conferentie door Prof. Stefano Allievi over “Human mobility and religious pluralism. Transformations in the European public space.” We besluiten de dialoogdagen met een bezoek aan de stichtingsplaats van Sant`Egidio en een ontmoeting met hun secretaris-generaal Cesare Zucconi.
De werkrealiteiten van de deelnemers, de wens tot dialoog, de uitwisseling over lokale initiatieven in verschillende Europese landen, werkten stuk voor stuk verrijkend.
Johan Vrints
Contact: johan@orbitvzw.be
[1] https://nl.wikipedia.org/wiki/Dicasterie
[2] https://www.kerknet.be/sites/default/files/19%2002%2004%20Menselijke%20broederlijkheid%20bis.pdf