Na de doodsteek in Rouen en andere plaatsen
Geweld treft ons dagelijks samenleven. Telkens is er pijn die diepe sporen nalaat. Ook na de recente aanslag. Naast medeleven en verontwaardiging, proberen we telkens ook stil te staan bij oorzaken en gevolgen. Bezinning is nodig, want de oorzaken voor dergelijke wandaden zijn legio. ORBIT wil u – medeburgers en politieke verantwoordelijken – vandaag oproepen om even stil te staan, maar niet stil te blijven.
Het is voorspelbaar dat velen zullen oproepen nog meer te investeren in veiligheidsmaatregelen. Mogelijk geeft dat het gevoel dat de rust kan weerkeren, maar fundamenteel biedt het geen antwoord. ORBIT wil – bij u en bij politieke verantwoordelijken – aandringen op andere investeringen. Sommige kosten niets, andere mogen juist wel veel kosten. Het zijn investeringen die lonen op langere termijn.
Het belangrijkste is dat we ons uitspreken. De absolute meerderheid van de bevolking – van welke overtuiging ook – wijst geweld en vernedering af. Met die meerderheid kunnen we de minderheid winnen die nog niet voor de weg van de dialoog en het actief burgerschap heeft gekozen.
Dit is onze concrete oproep naar alle medeburgers:
- Sluit – waar het kan – aan bij initiatieven die op een verbonden manier het medeleven betuigen met slachtoffers van terreur. Neem afstand van groepen die het leed van de slachtoffers misbruiken om meer haat en verdeeldheid te zaaien.
- Maak de recente gebeurtenissen bespreekbaar bij jou thuis, in je vereniging of gemeenschap, zodat mensen hun gevoelens en analyses kunnen delen. Probeer je voor te bereiden en lees vooraf een aantal verhelderende analyses. Betrek daarbij mensen van verschillende overtuigingen en herkomst of organiseer iets samen met hen.
- Stel je in je omgeving feiten vast die haat en discriminatie aanwakkeren, probeer er iets meer over te weten en meld ze bij het ‘Meldpunt voor discriminatie’ in je stad of regio.
- Krijg je negatieve berichten over een bevolkingsgroep in je mailbox, facebook of langs twitter, stuur ze niet door. Ze verdienen een verstandig antwoord, geen verdere verspreiding.
- Probeer je eigen taalgebruik over mensen met een andere overtuiging of geloof, een andere huidskleur of cultuur, een andere levensstijl in kaart te brengen. Wellicht kom je een paar begrippen op het spoor die verdelend zijn en die je gewoon beter schrapt.
- Zoek de verbinding: noteer wanneer je in de komende maanden bekenden en onbekenden geluk kan wensen met een religieus, levensbeschouwelijk of familiaal feest. Zet ook een stap naar medeburgers of collega’s die je eerder nog nooit hebt gegroet of gesproken.
- Probeer eens langs te gaan bij plaatsen van samenkomst van een religie en levensbeschouwing die niet de jouwe is. Je kan ook aansluiten bij activiteiten in jouw stad of gemeente die gericht zijn op interlevensbeschouwelijke uitwisseling.
- Zoek als je kan aansluiting bij een vereniging waar je door vrijwilligerswerk kennis kan maken met de grote maatschappelijke inzet tegen armoede, voor vreedzaam samenleven en dialoog.
- Heb je schoolgaande kinderen en jongeren, probeer te weten te komen of ze op de school voldoende aandacht besteden aan de verkenning van verschillende religies en levensbeschouwingen. Misschien is er een kans om daar op een oudercontact of tijdens een bestuursvergadering iets over te vragen of voor te stellen.
- Ken je mensen van binnen of buiten de Europese Unie die recht hebben om deel te nemen aan de gemeenteraadsverkiezingen van oktober 2018, vraag ze of ze hun kiesrecht al hebben geactiveerd bij de gemeente. Samen gaan stemmen is een krachtig teken van actief burgerschap.
Dit is onze concrete oproep naar alle politieke verantwoordelijken:
- Versterk uw preventief beleid door meer investeringen in het (jeugd)welzijnswerk, de (jeugd)welzijnszorg en de opvang van minderjarigen zonder begeleiding of omkadering.
- Zorg voor meer maatwerk in het onderwijs voor kinderen en jongeren die vroegtijdig afhaken en de school als zinloos ervaren.
- Investeer in duurzame samenlevingsopbouw op kleine en grote schaal. Begeleid die investering met een interfederaal plan samenlevingsopbouw.
- Werk nu een ‘nationaal actieplan tegen racisme’ uit.
- Maak werk van een nieuw re-integratiebeleid voor (ex)gedetineerden. Zorg voor meer sociale, psychologische en geestelijke/morele bijstand in gevangenissen. Durf te investeren in nieuwe vormen van detentie in nauwere samenwerking met het middenveld.
- Maak van levensbeschouwingen en religies geen probleem. Zet ze niet vast in een beperkte rol ‘voor de privésfeer’ of ‘om louter aandacht aan te besteden als er zich een ramp voordoet’. Geef ze een volwaardige plaats in de publieke ruimte, ook in uw mediabeleid.
- Vermijd politieke boodschappen in de (sociale) media die meer verdelen dan verbinden. Maak afspraken op alle bestuursniveaus om overal en altijd verbindend te communiceren.
- Dien de politieke stemmen die in ons land groepen tegen elkaar opjutten steeds van antwoord.
- Vermeerder de inspanningen om diplomatieke oplossingen te bewerkstelligen voor gewelddadige conflicten die wereldwijd mensen inspireren tot meer geweld. Betrek burgers van onderuit in het uitwerken van oplossingen.
- Verstreng de wet op elke vorm van productie, verkoop en bezit van privéwapens.
ORBIT wil samen met u deze oproep omzetten in effectief engagement.