Duiding en context
Duizenden Vlamingen willen Oekraïense vluchtelingen opvangen in hun huis. Dat is goed nieuws. Als je dat concreet wil gaan doen, is het nuttig dat goed te overwegen. Want tijdelijk kan ook langere tijd duren.
Gezinnen die daar al ervaring mee hebben, tekenen bijna uitsluitend positieve verhalen op, zegt Nils Luyten van de vzw Orbit. Lees daarover meer in dit artikel: https://www.standaard.be/cnt/dmf20220303_98097879
Lees en beluister onze inbreng op VRTNWS en Radio 1
Lees het artikel in het Nieuwsblad
Informatie voor burgers en organisaties die onderdak en huisvesting willen aanbieden
Lees een samenvatting van alle info hier.
Tip: herbeluister de volledige uitzending ‘Wijs’ van Radio 2 van 10 maart 2022 . Je ontdekt het engagement, de vragen en de suggesties van burgers. ORBIT zocht mee naar antwoorden van de luisteraars die vluchtelingen thuis willen opvangen. Herbeluister hier een fragment met Helmut Lotti die ook mensen zal opvangen thuis.
Je kan ook telefoneren met je vragen over huisvesting naar deze infolijn van Vluchtelingenwerk Vlaanderen waar ORBITvzw aan meewerkt.
Het Rode Kruis Vlaanderen geeft hier tips voor gastgezinnen.
ORBIT zoekt dringend twee extra tijdelijke medewerk.st.ers voor de ondersteuning van huisvestingsnoden van alle vluchtelingen. Eén voor de telefonische infolijn en een ander voor de ondersteuningen van mensen die willen samenhuizen met vluchtelingen. Lees hier de vacatures.
Algemene informatie over verschillende onderwerpen
De federale overheid heeft een website online gezet over de aankomst van mensen uit Oekraïne.
De Vlaamse overheid heeft een website online gezet over solidariteit en beleid naar mensen die aankomen uit Oekraïne
Het Agentschap Integratie Inburgering heeft op een pagina de regels rond het verblijf en de rechtspositie in België voor mensen die aankomen uit Oekraïne helder omschreven. Deze pagina krijgt regelmatig een update. Er is nu ook een nieuwe meertalige infofiche (Oekraïens, Russisch, Engels, Nederlands) over de verblijfs- en rechtspositie. Aanvullend is er ook een meertalige app beschikbaar met nuttig info. Je kan die hier downloaden.
Er zijn veel vragen over de medische rechten van mensen die aankomen uit Oekraïne. Medimmigrant heeft deze webpagina samengesteld met de meest recente info. Die pagina krijgt regelmatig een update.
Er wordt door overheden ingezet op ‘de snelle tewerkstelling’ van de nieuwkomers uit Oekraïne. Werkgevers worden aangemaand hun kandidaturen hier bekend te maken. Het is echter zeer belangrijk ook te wijzen op de arbeidsrechten en de reële risico’s op uitbuiting. Wat de economische uitbuiting betreft kan je hier info vinden. Ook de veilige helpdesk en website van FAIRWORK Belgium kunnen geconsulteerd worden.
Wat de arbeidsrechten betreft geven we hier een kort overzicht van de belangrijkste wettelijke bepalingen:
Algemene info over je arbeidsrechten:
- In België is een werknemer een werknemer. Alle werknemers (met en zonder verblijfsrecht) hebben dezelfde arbeidsrechten.
- Er is een minimumloon voor elke sector waar je werkt. Dat is de norm waar een werkgever niet onder kan voor de bepaling van je loon.
- Een ‘niet betaalde proefperiode’ bestaat niet. Wie werkt moet daarvoor een loon ontvangen.
- Een ‘onbetaalde stage’ bestaat niet. Wie werkt moet daarvoor een loon ontvangen.
- Zorg dat je een ondertekend arbeidscontract hebt, vooraleer je begint te werken. Nooit nadien.
- Je kan nooit cash betaald worden. Je moet je loon altijd krijgen op een bankrekening.
- Als je overuren doet, dan moeten ook die op je loonfiche staan. Overuren mogen niet cash of uit de hand betaald worden. Ze moeten ook gestort worden op een bankrekening.
- Twijfel je of alles wel klopt? Contacteer dan deze inspectiedienst of stel je vraag: COMPLAINTS.LabourInspection@employment.belgium.be of vraag de vakbonden om vrijblijvende informatie.
- Werk je al en loopt er iets fout? Je kunt terecht bij deze inspectiedienst of dien meteen je klacht in bij: COMPLAINTS.LabourInspection@employment.belgium.be of bij de vakbonden.
Werk je voor een dienstenchequebedrijf? Let hier op:
- Je mag maar bepaalde taken doen binnen dit systeem van de dienstenchequebedrijven.
- Als de werkgever plots geen werk geeft omdat er geen klanten zijn, dan moet je geen onbetaald verlof nemen maar moet de werkgever je ‘technisch werkloos’ maken.
- Je werkgever is niet het gezin/de persoon waarbij je werkt, maar het bedrijf waaraan je verbonden bent. Het gezin/de persoon waarbij je gaat werken mag je geen bijkomende taken opleggen die niet afgesproken zijn met je werkgever.
- De ‘Dienstencheques’ die je in handen krijgt, zijn niet je loon. Je loon moet betaald worden op je bankrekening door de werkgever.
- Als de klant je geen dienstencheques geeft als je werk klaar is, dat is dat een probleem voor je bedrijf en niet voor jou.
Wat betreft het recht op onderwijs. Er werd een nooddecreet ingediend bij het Vlaamse Parlement om scholen te ondersteunen bij de opvang van leerlingen gevlucht uit Oekraïne. Scholen kunnen rekenen op extra middelen en extra mogelijkheden om deze leerlingen op te vangen. Lees hier de officiële info.
Andere interessante initiatieven
De Federatie van sociaal-cultureel werk en amateurkunsten heeft deze samenvatting gepubliceerd over initiatieven van het sociaal-cultureel werk inzake de aankomst van mensen uit Oekraïne.