In het kader van de afwikkeling van de acties van mensen zonder wettig verblijf in het Brussels Hoofdstedelijk Gewest werd voor actievoerders een neutrale infozone ingesteld door de Dienst Vreemdelingenzaken. Die is nu opgeheven.
De informatie over de gewone indiening van een aanvraag voor verblijf om humanitaire of medische redenen is steeds mogelijk volgens de geijkte procedures. Er is geen verandering in de procedure en voorlopig ook in de behandeling ervan. Je kan hier nagaan hoeveel aanvragen een positieve of negatieve beslissing ontvangen.
Dit is de informatie over een aanvraag voor verblijf om humanitaire redenen.
Dit is de informatie over een aanvraag voor verblijf om medische redenen.
Een paar bijkomende aandachtspunten:
(1) Het indienen van een aanvraag gebeurt best na een grondige overweging over het eigen gekozen duurzaam toekomstperspectief en de evaluatie van het migratie- en proceduretraject tot nu.
(2) In geval van een beslissing tot indienen van een aanvraag regularisatie van verblijf is juridische bijstand aangewezen. Het staat de aanvrager steeds vrij om een uitdrukkelijke vraag te stellen gehoord te worden door de “Commissie van Advies voor Vreemdelingen”, hoewel die op dit ogenblik op non-actief werd gezet door de overheid.
(3) In geval van een beslissing tot terugkeer of andere migratie is bijstand van maatschappelijk assistenten en andere raadgevers aangewezen.
(4) Erkende staatlozen of personen die aantoonbaar niet-repatrieerbaar zijn worden in het federaal regeerakkoord genoemd als doelgroep voor een oplossing.
Er wordt een oplossing gezocht voor de zeer beperkte groep mensen die
uit federaal regeerakkoord 30 september 2020 pagina 95
buiten hun wil om, en ook niet vrijwillig, kunnen terugkeren naar hun land
van herkomst, zoals bepaalde staatlozen.
Dat moet nog wettelijk geregeld worden. Ondertussen kunnen deze personen hun aanvraag voor verblijf om humanitaire redenen doen en in het aanvraagdossier de elementen vermelden die het niet (vrijwillig) kunnen terugkeren staven.
(5) Het regeerakkoord vermeldt ook bijzondere aandacht voor kwetsbare groepen.
De regering schenkt bijzondere aandacht aan kwetsbare groepen, met name
uit federaal regeerakkoord 30 september 2020 pagina 92
kinderen en LGBTQIA+-personen.
Het is nog onduidelijk hoe dat verder vorm zal krijgen in verschillende beleidsdomeinen van migratie & asiel. Het is hoe dan ook nodig bijv. het belang van het kind mee te nemen in het overdenken van een duurzaam toekomstperspectief.