Voorkom nog meer ellende op de Middellandse Zee: ORBIT vzw doet 50 voorstellen voor een samenhangend migratiebeleid
‘De grens is bereikt’, dat stelt Didier Vanderslycke, directeur van ORBIT vzw. ‘Onze organisatie staat in nauw contact met vluchtelingen en migranten. Wij beluisteren hun verhalen. Het is voor ons al lang duidelijk dat het migratiebeleid niet eindigt bij een ‘grenzendiscussie’. België, de regionale overheden en de EU moeten het roer omgooien om nog meer ellende in en rond de Middellandse Zee te voorkomen. Het is nu het moment voor een samenhangend migratiebeleid. Daar gaan onze 50 voorstellen over.’
ORBIT lanceert deze voorstellen nu omdat de EU nieuwe bakens wil uitzetten voor het migratiebeleid. Met voorstellen wil ORBIT laten zien dat er meer nodig is dan het klassieke migratiebeleid van de voorbije 40 jaar. ‘Ook het middenveld en de burgers kunnen de boot niet langer afhouden. Consumenten kunnen lokale economieën kapot maken of doen groeien. Ook dat heeft met migratie te maken.’ ORBIT besluit de voorstellen met de vraag om een adviesraad voor migratiebeleid te installeren. ‘Dat is niet alleen bij wet voorzien, het zal ook de samenhang van onze beleidsaanpak versterken’ zegt Vanderslycke.
Migratie heeft oorzaken
Het eerste pakket ORBIT voorstellen focust op de oorzaken van de migratie. In debatten worden de oorzaken vaak genoemd, stelt ORBIT, maar dit onderwerp komt niet terecht op de regeringstafels als een onderdeel van de aanpak van de migratierealiteit. Het is nochtans zo evident dat meer investeren in sociale bescherming en economische ontwikkeling in kwetsbare regio’s bijdraagt aan het ‘goede leven’. ‘We beseffen dat dit geen oplossing biedt op korte termijn voor de migratieplannen van mensen. Als de EU de aanpak van de oorzaken uitstelt, dan komt dat erop neer dat we massa’s mensen vogelvrij verklaren en in de ellende storten’, meent ORBIT.
Ook, de Europese, Belgische – of moeten we zeggen Vlaamse, Waalse en Brusselse – wapenindustrie komt daarbij in het vizier. Waar geweld toeslaat, gaan mensen vluchten. Wapentuig maken en leveren is bijdragen aan migratie. Dat is evengoed zo bij het stijgen van de zeespiegel, bij ontbossingen of uitdroging van vruchtbare gronden. Wat in november op de VN Klimaatconferentie van Parijs beslist wordt, heeft directe impact op het aantal mensen dat hier en op andere continenten een leefbare plek zoekt.
Migreren werd gevaarlijker en dodelijker
Wie vandaag vlucht of migreert staat voor een groeiend aantal obstakels. Niet iedereen wordt bovendien met open armen onthaald. Zoals de VS heeft ook de EU muren opgetrokken en prikkeldraden gespannen. Om ‘de mars’ te stuiten werden de muren telkens verhoogd en de controles verscherpt. De migratieroutes werden big business van handelaars in migratiereizen.
Gelukkig zijn er ook passeurs die met de beste bedoelingen migranten helpen Europa binnen te komen. Mensenhandelaren hebben andere motieven. Het is verstandig die groep aan te pakken. Het pleit ons echter niet vrij te beslissen de overtochten veilig te organiseren. Boten doen zinken, doet het migratievraagstuk niet verdwijnen. Wegkijken evenmin. Bovendien, stelt ORBIT vzw, moeten de EU en de lidstaten de hand ook in eigen boezem steken. Door luchtvaartmaatschappijen zwaar te beboeten voor het vervoeren van ‘onechte asielzoekers’, is de luchtbrug geblokkeerd. Daardoor worden ‘echte asielzoekers’ aan de check-in geweigerd.
Migratie, grondrechten en intercultureel samenleven: één verhaal
ORBIT besteedt in de 50 voorstellen opvallend veel aandacht aan de aanpak hier ten lande. ‘We gaan ervan uit dat een goede behandeling op maat van de mensenrechten hier, een echte bijdrage is aan meer rechtvaardigheid, gelijkheid en democratie wereldwijd’, stelt ORBIT. Bovendien zorgt een klimaat van gastvrijheid en verdraagzaamheid voor een opener geest in het beleid naar onthaal en opvang van migranten en asielzoekers. ORBIT dringt aan op de spoedige realisatie van een aantal plannen uit het regeerakkoord. De evaluatie van het terugkeerbeleid, de erkenning van de staatlozen en een verblijfsregeling voor niet-repatrieerbare migranten, staan daarbij op de voorgrond.
Lees hier de 50 voorstellen voor een samenhangend en menswaardig beleid naar de oorzaken van de migratie, het migratieparcours, de migranten en de migratiesamenleving.
Deze voorstellen zijn tot stand gekomen in overleg met AMOS, het oecumenisch netwerk christenen & migratie van ORBIT vzw.
Contact: Didier Vanderslycke 0478/234564