ORBIT onderschrijft dit opiniestuk van de Liga voor Mensenrechten als reflectie op de dood van Mawda en hoe de Federale instanties en regering daarmee omgaan. Meer dan een beschouwing over één situatie en één dossier is het onze ethische plicht dieper te analyseren en verder te kijken naar redelijke oplossingen.
ORBIT spant zich – samen met vele anderen – in om een dialoog aan te gaan met de overheden en initiatieven te nemen die kaderen in een samenhangend migratiebeleid. Met migratievraagstuk hoort niet langer alleen thuis op een regerings- of kabinetstafel. Het verdient een volwaardige aanpak zoals elk ernstig en complex maatschappelijk vraagstuk. Dat is zo voor het sociaaleconomisch beleid, waar de sociale partners aanschuiven, dat moet het worden voor het migratiebeleid waar elke instelling, dienst, academisch, NGO,… met goede ideeën mee kan komen werken in een goed interfederaal overleg.
Voor het gezin van Mawda spreken we onze hoop uit dat hun regularisatieaanvraag niet enkel bekeken wordt vanuit partijpolitiek oogpunt. Dat hun dossier op de regeringstafel zal belanden is geen goed begin en trouwens niet zoals de wet voorziet. Om schending van privacy te voorkomen en toch advies te kunnen inwinnen bij derden, is er in de wet ‘een commissie van advies voor vreemdelingen’ voorzien. Die commissie bestaat en is benoemd. Ze is onafhankelijk en kan op vraag van de bevoegde minister/staatssecretaris een dossier ter harte nemen.
Wie geen partijpolitieke behandeling wil van dit en andere dossiers humanitaire regularisatie weet dus wat hem/haar te doen staat.